Έχει μια γλύκα αυτό το λάχανο βρε παιδί μου. Δεν την τσιγκουνεύεται και τη σκορπά απλόχερα σε σαλάτες, ντολμάδες και ριζότα. Σας το έχω σερβίρει με διάφορους τρόπους. Με κόκκινο λάχανο, με λαχανάκια Βρυξελών, αλλά το συγκεκριμένο είναι ένα κλασικό βρε παιδί μου. Σαν κι αυτά που φτιάχνουν όλες οι μαμάδες του κόσμου. Μυστικά δεν έχει. Μπόλικο κρεμμύδι, καρότο να γλυκάνει, σέλερι να αρωματιστεί, άφθονο ελαιόλαδο, σωστό αλάτισμα, πιπέρι και στα λάχανα, αργό μαγείρεμα κι αγάπη όπως πάντα. Α, κι αν δεν έρθει να μελώσει μην σβήσετε τη φωτιά. Αν νηστεύετε να του βάλετε ελίτσες από κοντά στο τραπέζι. Αλλιώς μια καλή φέτα επιβάλλεται.
Υλικά για 4 άτομα:
- ½ λάχανο μέτριου μεγέθους
- ½ νεροπότηρο ρύζι καρολίνα
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 καρότα μέτρια, σε ροδέλες
- 3 κλωνάρια σέλερι σε ροδελίτσες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό
- 100ml ελαιόλαδο
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Αφαιρείτε από το λάχανο τα χαλασμένα εξωτερικά φύλλα, αν έχει και το χοντρό κοτσάνι. Το κόβετε αρχικά στη μέση. Μετά παίρνετε το μισό που χρειάζεστε, το κόβετε ξανά στη μέση και στο τέλος το κόβετε σε φέτες μέτριες, όχι πολύ λεπτές. Το αφήνετε να μείνει για 15 λεπτά σε μια λεκάνη με άφθονο νερό και ξύδι. Το στραγγίζετε, το ξεπλένετε και το αφήνετε στο σουρωτήρι να στραγγίσει.
- Ζεσταίνετε στο μεταξύ το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι για 2 λεπτά.
- Ρίχνετε το λάχανο και σοτάρετε για 10 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τότε το ρύζι, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και τη ζάχαρη.
- Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε 2 νεροπότηρα ακόμη καυτό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και να φουσκώσει το ρύζι (γύρω στα 20 λεπτά). Ενδιάμεσα θα προσθέτετε επιπλέον ζεστό νερό, αν χρειαστεί.
- Τέλος, ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μισό μαϊντανό και αφήνετε το φαγητό να μισοκρυώσει πριν ανακατέψετε μέσα τον υπόλοιπο μαϊντανό.
- Σερβίρετε το λαχανόριζο σε πιάτα χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πασπαλίζοντας με λίγο επιπλέον μαϊντανό και λίγο ελαιόλαδο.