Αυτό το γιορτινό καρβέλι είναι λευκό κι αφράτο, κάτι μεταξύ ψωμιού και τσουρεκιού και μοσχοβολάει μαστίχα και γλυκάνισο. Μπορείτε να του προσθέσετε κι άλλα μπαχαρικά, μην το παρακάνετε όμως γιατί πρέπει να κάνει καλή παρέα στο τραπέζι και με γλυκά και με αλμυρά. Ταιριάζει γάντι τόσο στο πασχαλινό όσο και για στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η αλήθεια είναι πως κλέβει την παράσταση σε κάθε του εμφάνιση. Επιλέγω το καρβέλι από την κουλούρα γιατί είναι πιο εύκολο. Αν προτιμήσετε να το κάνετε κουλούρα, πείτε το λαμπροκουλούρα και προσθέστε του και κόκκινα αβγά για διακόσμηση. Εγώ τα λυπάμαι…
Να ξέρετε πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μικρά σαντουιτσάκια φτιαγμένα από αυτό το ψωμί που κλείνουν μέσα τους κρύο ψητό αρνί, μουστάρδα και λίγη σαλάτα ή κοκορέτσι και αβγοσαλάτα για πολύ δυνατούς λύτες. Το φρέσκο βούτυρο και το καλό μέλι είναι η επικάλυψη μιας τέλειας φέτας για την πιο γλυκιά καλημέρα. Η συνταγή μου είναι για ένα μεγάλο πολύ φουσκωτό καρβέλι. Εσείς αν θέτετε χωρίστε τη στη μέση για να φτιάξετε δυο πιο σεμνά και μικρά καρβέλια.
Υλικά για ένα μεγάλο καρβέλι ή 2 μικρότερα
- 1 κιλό αλεύρι δυνατό + λίγο επιπλέον
- 50γρ. μαγιά νωπή
- 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
- 1 – 2 φλιτζάνια νερό χλιαρό
- 100γρ. ζάχαρη
- 100γρ. ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/4 κουτ. γλυκού μαστίχα
- 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
για τη διακόσμηση
- λίγο σουσάμι
- 1 καρύδι ολόκληρο με το τσόφλι
Εκτέλεση
- Ρίχνετε το χλιαρό γάλα σε ευρύχωρο μπολ και διαλύετε μέσα του τη μαγιά τρίβοντάς τη με τα δάχτυλα. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι και ανακατεύετε με αβγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί και να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Αφήνετε το προζύμι στην άκρη να αφρίσει και να κάνει φουσκάλες. Λαδώνετε ένα δεύτερο μεγαλύτερο μπολ.
- Στο μεταξύ χτυπάτε τη ζάχαρη με τη μαστίχα στο μούλτι να γίνει σκόνη η μαστίχα. Προσθέτετε στο μπολ με το προζύμι τη ζάχαρη με τη μαστίχα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το γλυκάνισο και 1 φλιτζάνι από το χλιαρό νερό. Ξεκινάτε να ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια ζύμη. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτετε επιπλέον χλιαρό νερό. Ζυμώνετε με το χέρι για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακιά που θα κολλάει ελαφρώς στο χέρι, όπως αυτή του τσουρεκιού.
- Μεταφέρετε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ, σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα να φουσκώσει για καμιά ώρα περίπου και να υπερδιπλασιάσει τον όγκο της.
- Αλευρώνετε τον πάγκο σας πολύ ελαφρά και βγάζετε πάνω του τη ζύμη. Ξεκινάτε να τη δουλεύετε διπλώνοντάς τη, παίρνοντας δηλαδή ζύμη από τις άκρες και φέρνοντάς τη προς το κέντρο, μέχρι να γίνει ελαστική και λεία. Με ένα μαχαίρι κόβετε ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη και πλάθετε την υπόλοιπη σε μπάλα.
- Λαδώνετε και πασπαλίζετε με σουσάμι ένα ταψάκι διαμέτρου 30εκ. Τοποθετείτε στο κέντρο τη μπάλα της ζύμης. Πατάτε ελαφρά με το χέρι να καθίσει στο ταψί. Κόβετε τη ζύμη που κόψατε στη μέση και πλάθετε δυο κορδόνια τα οποία τοποθετείτε σταυρωτά πάνω στη ζύμη. Στο κέντρο του σταυρού τοποθετείτε το καρύδι. Πασπαλίζετε το χριστόψωμο με σουσάμι και το αφήνετε να φουσκώσει ξανά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC στον αέρα. Όταν φουσκώσει το χριστόψωμο και πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος, βάζετε τη σχάρα στην πρώτη ή τη δεύτερη σκάλα και τοποθετείτε στο κέντρο το ταψάκι αφού πρώτα ψεκάσετε το ψωμί με λίγο νερό. Ψήνετε για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά το ψωμί.
- Σβήνετε το φούρνο σας, βγάζετε το ψωμί από το ταψάκι όταν κρυώσει λίγο και το αφήνετε στο σβησμένο φούρνο για 15 λεπτά ακόμη.
- Βγάζετε το χριστόψωμο από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει σε σχάρα. Το διπλώνετε σε πετσέτα μετά και το αφήνετε εκεί μέχρι να το σερβίρετε.
2 comments
φαίνεται πολύ νόστιμο αλλά … στην εκτέλεση υπάρχουν υλικά (γάλα και νερό) που δεν υπάρχουν στη λίστα με τα υλικά. Θα μπορούσατε να το δείτε? Σας ευχαριστώ.
Έχεις δίκιο, δεν ξέρω τι έκανα και τα εξαφάνισα, τα πρόσθεσα ξανά, να είσαι καλά.