Ένα ρυζόγαλο ξεχωριστό, με πλούσια υφή κι αρώματα αλλά και ξεχωριστή εμφάνιση. Το ρύζι κρατάει ελαφρά και το νιώθεις στο δόντι, η κρέμα του είναι πραγματικά βελούδινη κι ελαφρά αρωματισμένη με μπαχαρικά. Η επικάλυψη με τη σάλτσα φράουλας και το ζελέ ρακόμελου το ανεβάζει σε άλλο επίπεδο. Ένα επιδόρπιο από τα πολύ αγαπημένα μου!
Υλικά για 5 μερίδες
Για το ρυζόγαλο
- 60γρ. ρύζι γλασέ
- 180γρ. νερό
- 300ml γάλα αγελαδινή ή κατσικίσιο
- 300ml κρέμα γάλακτος
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 60γρ. ζάχαρη
- 15γρ. κορνφλάοουρ
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη σάλτσα φράουλας
- 200γρ. φράουλες καθαρισμένες
- 100γρ. ζάχαρη
Για το ζελέ ρακόμελου
- 150γρ. τσικουδιά
- 50γρ. μέλι
- ½ ξύλο κανέλας
- 3 γαρύφαλλα
- 5γρ. φύλλα ζελατίνης
Εκτέλεση
- Για το ζελέ ρακόμελου: Μουλιάζετε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Βάζετε την τσικουδιά με το μέλι και τα μπαχαρικά σε μπρίκι πάνω σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν καλά. Ανακατεύετε με κουτάλι να διαλυθεί το μέλι και πριν πάρει βράση κατεβάζετε το μπρίκι από τη φωτιά.
- Μετά από λίγο στύβετε τις ζελατίνες και τις ανακατεύετε στο ρακόμελο να διαλυθούν. Περνάτε το ζελέ από σίτα και αφήνετε να κρυώσει και να πήξει μέσα σε ένα μικρό τετράγωνο σκεύος.
- Για τη σάλτσα της φράουλας: Βράζετε τις φράουλες με τη ζάχαρη μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό και τις πολτοποιείτε. Αφήνετε να κρυώσει η σάλτσα.
- Για το ρυζόγαλο: Βάζετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι μαζί με την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο να πάρουν βράση.
- Κατεβάζετε το σκεύος από τη φωτιά, σκεπάζετε με καπάκι και αφήνετε να κρυώσει και να αρωματιστεί.
- Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό με το ρύζι και το αλάτι να βράσουν. Όταν το ρύζι πιει το νερό προσθέτετε το αρωματισμένο γάλα περνώντας το από σουρωτήρι και τη ζάχαρη.
- Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα με το ρυζόγαλο. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει.
- Μοιράζετε το ρυζόγαλο σε μπολ ή ποτήρια. και το αφήνετε να κρυώσει πριν το βάλετε ψυγείο.
- Σερβίρετε το ρυζόγαλο με μια καλή κουταλιά σάλτσα φράουλας και ένα κουτάλι από πάνω με ψιλοκομμένο ζελέ από ρακόμελο.