Το λένε τσάι μασάλα όμως εγώ έμαθα τη συνταγή του από τον Αζμάτ και έτσι θα το λέω στο εξής, με το όνομά του.
Μασάλα λένε τα μίγματα των μπαχαρικών στην Ινδία. Τα πιο γνωστά είναι το κάρι και το γκάραμ μασάλα. Τσάι μασάλα είναι ένα τσάι που φτιάχνουν βράζοντας μαύρο τσάι μαζί με γάλα, νερό και μπαχαρικά για κάμποση ώρα. Στο τέλος του προσθέτουν ζάχαρη ή μέλι και το σουρώνουν μοιράζοντάς το σε φλιτζάνια.Όταν ο Αζμάτ φτιάχνει το τσάι του στα Μαθήματα Μαγειρικής μοσχοβολάει ο κόσμος κι επειδή δεν αρέσει μόνο σε εκείνον αλλά και σε άλλους το φτιάχνει κάμποσο μέσα σε κατσαρόλι και το μοιράζεται πάντα. Την τελευταία φορά εκτός του ότι κέρασε κι εμένα μια κούπα από το μοσχομυριστό του τσάι, μου έδωσε και τη συνταγή του. Ενθουσιάστηκα! Όταν φτιάχνει τσάι το πρόσωπό του Αζμάτ φωτίζεται και μια κρυφή χαρά, θαρρείς τον κυριεύει. Ίσως η μυρωδιά που αναδύεται από την κατσαρόλα να τον μεταφέρει στην πατρίδα του το Μπαγκλαντές και σε όμορφες στιγμές που έχει ζήσει εκεί, ίσως απλώς να είναι περήφανος για τη συνταγή του ή απλώς να ανυπομονεί να το γευτεί. Κάποιες φορές το αρωματίζει με σαφράν, κάποιες με κάρδαμο, άλλες με τριανταφυλλάκια, κανέλα και κάρδαμο. Άλλες με κανέλα και γαρίφαλα. Κάθε φορά είναι τέλειο!
Υλικά:
- 1 κούπα νερό
- 1 κούπα γάλα
- 1 ½ κουτ. σούπας μαύρο τσάι
- 5 σπυριά κάρδαμο σπασμένα
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4-5 τριανταφυλλάκια
- 1 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση
- Βάζετε το γάλα με το νερό και το τσάι σε κατσαρόλι πάνω σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύετε.
- Όταν πάρει βράση τραβάτε το κατσαρόλι για να μην φουσκώσει και χυθεί και το ξανακουμπάτε στη φωτιά. Επαναλαμβάνετε 3 φορές τουλάχιστον και προσθέτετε τα μπαχαρικά.
- Χαμηλώνεγε τη φωτιά κι αφήνετε να σιγοβράσει για 1 λεπτό ακόμη.
- Προσθέτετε το μέλι ή ζάχαρη αν προτιμάτε, ανακατεύετε να διαλυθεί και μοιράζετε σε φλιτζάνια περνώντας το τσάι από σουρωτήρι.