Οι σουπιές με το σπανάκι είναι πολύ αγαπημένο μου φαγητό. Και μου θυμίζει πάντα ένα ταβερνάκι στην Πλάκα που το λέγανε Σχολαρχείο, γιατί όποτε πήγαινα έτρωγα πάντα σουπιές με σπανάκι. Ακόμα Σχολαρχείο το λένε δηλαδή, αλλά έχω να πάω από τις αρχές της δεκαετίες του ’90. Το απωθημένο μου ήταν το τραπέζι στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου γιατί ποτέ δεν το πέτυχα άδειο, αλλά δεν πειράζει. Ελπίζω τουλάχιστον να έχουν ακόμα σουπιές με σπανάκι στο μενού τους. Εγώ καλού κακού σας δίνω συνταγή.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό σουπιές φρέσκες ή κατεψυγμένες
- 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα με το τρυφερό πράσινο μέρος
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
- 1 κουτ. σούπας γεμάτη πελτές ντομάτας
- χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες σουπιές, απλώς τις ξεπαγώνετε και τις κόβετε σε κομμάτια αν δεν είναι ήδη κομμένες.
- Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες, χρειάζονται καθάρισμα: χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα, αφαιρείτε το κόκαλο που βρίσκεται κατά μήκος του σώματος, αδειάζετε τη σακούλα, κρατώντας τα μακρόστενα σακουλάκια με το μελάνι. Όσα δεν χρησιμοποιήσετε μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη για να κάνετε ένα μαύρο πιλάφι. Αφαιρείτε τα σκληρά κομμάτια από το σημείο που ενώνονται τα πλοκάμια καθώς και την πέτσα από το σώμα. Ξεπλένετε τις σουπιές πολύ καλά και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.
- Πλένετε, στραγγίζετε καλά και κόβετε το σπανάκι σε μέτρια κομμάτια.
- Ζεσταίνετε στη φωτιά μια κατσαρόλα, ρίχνετε το λάδι, τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια και τσιγαρίζετε ελαφρά. Προσθέτετε το σκόρδο και μετά από λίγο ρίχνετε τις σουπιές και συνεχίζετε για λίγο το τσιγάρισμα.
- Σβήνετε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι κι αν δεν σκεπάζει τα υλικά προσθέτετε λίγο νεράκι ακόμα. Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και να μείνουν με τη σάλτσα τους – για περίπου 40 λεπτά.
- Προσθέτετε τότε το σπανάκι, λίγο αλάτι και πιπέρι καθώς και λίγο νερό. Μαγειρεύετε μέχρι να μαγειρευτεί και το σπανάκι και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτετε και τον ψιλοκομμένο άνηθο στην κατσαρόλα.
- Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα ζεστό ή χλιαρό.