Ήταν από τα αγαπημένα μου φαγητά αυτό το κιμαδένιο ρολό με τα βραστά αβγά στο κέντρο από τότε που ήμουν παιδάκι. Σαν μεγάλη το φτιάχνω σπάνια, αλλά νιώθω την ίδια πάντα συγκίνηση όταν το έχω στο πιάτο. Κι η ντομάτα στις πατάτες τους δίνει κάτι από καλοκαίρι. Έτσι νομίζω…
Υλικά για 4-5 άτομα
Για τον κιµά
- 600γρ. κιµά µοσχαρίσιο (λάπα ή ελιά)
- 5 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης ή φρυγανιά τριμμένη
- 1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 ντοµάτα
- 1 µατσάκι µαϊντανό, σε χοντρά κοµµάτια
- 3 κουτ. σούπας ούζο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 4 κουτ. σούπας γραβιέρα Κρήτης, τριµµένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Για τη γέµιση
- 4 – 5 αβγά
Για τη γαρνιτούρα
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
- ρίγανη ξερή
- αλάτι, πιπέρι
- φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
- Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν τα αβγά για 8 λεπτά και στο μεταξύ ετοιμάζετε τον κιμά.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεµµύδι µε το ελαιόλαδο µέχρι να γυαλίσει και να µαλακώσει.
- Πολτοποιείτε στο multi την ντοµάτα μαζί µε το μαϊντανό και το ούζο.
- Βάζετε σε ένα µπολ τον κιµά, προσθέτετε το σοταρισμένο κρεµµύδι, το µίγµα µαϊντανού και ντοµάτας, τη βρώμη ή τη φρυγανιά, τη γραβιέρα, τη ρίγανη και ανάλογο αλατοπίπερο. Ζυμώνετε για ένα πεντάλεπτο και αφήνετε το µίγµα του κιµά στο ψυγείο.
- Ετοιμάζετε τις πατάτες: Τις κόβετε κυδωνάτες ή σε μεγάλους κύβους και τις ανακατεύετε σε µια λεκανίτσα µε την ξυσµένη ντοµάτα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, ανάλογο αλατοπίπερο και ρίγανη.
- Προθερµαίνετε το φούρνο στους 190ºC. Κόβετε ένα κοµµάτι λαδόκολλας και ανοίγετε πάνω του το µίγµα του κιµά σε τετράγωνο σχήµα.
- Καθαρίζετε τα αβγά και τα τοποθετείτε κατά μήκος στο κέντρο του κιμά. Ανασηκώνετε τη λαδόκολλα από πάνω και από κάτω, ώστε να κλείσετε μέσα µε ευκολία τα αβγά και τυλίγετε τον κιμά σε ρολό. Ασφαλίζετε τα πλαϊνά του ρολού για να µη φύγουν τα αβγά και το τοποθετείτε σε γάστρα µε καπάκι έχοντας τη ραφή από κάτω.
- Μοιράζετε τις πατάτες αριστερά δεξιά από το ρολό περιχύνετε όλο το φαγητό με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και προσθέτετε λίγο νερό στη γάστρα. Σκεπάζετε με καπάκι και ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα και 10 λεπτά.
- Αφαιρείτε το καπάκι από τη γάστρα, αλείφετε το ρολό µε λίγο λάδι και συνεχίζετε το ψήσιµο χωρίς το καπάκι µέχρι να ροδοκοκκινίσει το ρολό και να ψηθούν καλά οι πατάτες.