Αν ο μπακαλιάρος είχε όνομα ανθρώπου, θα τον έλεγαν Βαγγέλη. Ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι αγαπημένο φαγητό της ταβέρνας, της ρετσίνας και της παλιγγενεσίας, αφού συνηθίζουμε να τον τρώμε κάθε χρόνο τη μέρα του Ευαγγελισμού. Η συνήθεις ύποπτοι στο τραπέζι την ίδια μέρα είναι η σαλάτα με βραστά παντζάρια και φυσικά η σκορδαλιά. Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε ένα πράγμα. Αλλά ούτε κι εμείς κάνουμε χωρίς μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου.
Υλικά
- 1 κιλό μπακαλιάρος παστός ξαρμυρισμένος* και κομμένος σε κομμάτια
- λίγο αλεύρι
- λάδι για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
- 250γρ. μπίρα κρύα
- 185γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- λίγο αλατοπίπερο
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε το κουρκούτι: Βάζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι σε ένα μπολ και προσθέτετε σταδιακά την μπίρα, ανακατεύοντας με αβδοδάρτη. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα τη μουστάρδα και αφήνετε το χυλό στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον.
- Αφήνετε τα κομμάτια του ξαρμυρισμένου μπακαλιάρου να στραγγίσουν καλά σε σουρωτήρι.
- Βάζετε άφθονο λάδι σε ευρύχωρο τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Πρέπει η στάθμη να είναι δύο δάχτυλα περίπου.
- Όταν ζεσταθεί καλά το λάδι, περνάτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από ένα ελαφρύ αλεύρωμα και μετά τα βουτάτε στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε λίγα λίγα στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά.
- Δεν πρέπει να βάζετε πολλά κομμάτια μαζί στο τηγάνι, γιατί αφενός θα κολλήσουν μεταξύ τους αφενός δεν θα τηγανιστούν καλά καθώς θα πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και το κουρκούτι θα ρουφήξει λάδι. Ποιος αλήθεια θέλει λαδοπιωμένο το μπακαλιάρο του;
- Βγάζετε τα τηγανισμένα κομμάτια μπακαλιάρου να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.
- Σερβίρετε τον μπακαλιάρο συνοδεύοντας με σκορδαλιά και παντζαροσαλάτα.
Για το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου
Για να φάτε σήμερα μπακαλιάρο, πρέπει να φροντίσετε από προχτές. Πρέπει να ξεβγάλετε τον μπακαλιάρο από το εξωτερικό του αλάτι και αφού τον κόψετε σε κομμάτια να τον βάλετε σε κρύο νερό το οποίο θα αλλάζετε κάθε έξι ώρες περίπου. Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, αφήνετε το μπολ στο ψυγείο. Χρειάζεται τουλάχιστον 30 ώρες ξαρμύρισμα. Στο τέλος αφαιρείτε τα κόκκαλα τον κόβετε σε μερίδες και τον αφήνετε να στραγγίσει καλά.