Ένα από τα συγκλονιστικότερα φαγητά της ελληνικής κουζίνας κατά τη γνώμη μου που σε περιόδους νηστείας έχει την τιμητική του είναι οι σουπιές με τα μάραθα. Η όψη του είναι λίγο αποκαρδιωτική και δεν συμβαδίζει με τη θεσπέσια γεύση του, ιδιαίτερα αν αποφασίσετε να προσθέσετε και το μελάνι της σουπιάς στη μαγειριά σας. Εμείς όμως δεν κολλάμε σε λεπτομέρειες, έτσι; Αν έχετε την τύχη να βρίσκεστε κοντά στο ύπαιθρο και μαζέψετε άγρια μάραθα τότε το φαγητό σας θα πάρει άλλη διάσταση. Μυθική!
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και σουπιές με σπανάκι. Απλώς θα μειώσετε την ποσότητα των μάραθων στο μισό, θα παραλείψετε τις ελιές και θα προσθέτετε στο φαγητό 700γρ. σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό σουπιές φρέσκες ή κατεψυγμένες*
- 2-3 ματσάκια μάραθα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα με το τρυφερό πράσινο μέρος
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο ούζο
- 1 κουτ. σούπας γεμάτη πελτές ντομάτας
- 10-15 ελιές πράσινες αποπυρηνωμένες
- Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες σουπιές, απλώς τις ξεπαγώνετε και τις κόβετε σε κομμάτια.
- Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες, χρειάζονται καθάρισμα: χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα, αφαιρείτε το κόκαλο που βρίσκεται κατά μήκος του σώματος, αδειάζετε τη σακούλα, κρατώντας τα μακρόστενα σακουλάκια με το μελάνι. Όσα δεν χρησιμοποιήσετε μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη για να κάνετε ένα μαύρο πιλάφι. Αφαιρείτε τα σκληρά κομμάτια από το σημείο που ενώνονται τα πλοκάμια καθώς και την πέτσα από το σώμα. Ξεπλένετε τις σουπιές πολύ καλά και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.
- Πλένετε, στραγγίζετε καλά και κόβετε τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από τα μάραθα σε χοντρά κομμάτια.
- Ζεσταίνετε στη φωτιά μια κατσαρόλα, ρίχνετε το λάδι και τα κρεμμύδια και τσιγαρίζετε ελαφρά. Προσθέτετε το σκόρδο και μετά από λίγο τις σουπιές και συνεχίζετε για λίγο το τσιγάρισμα. Σπάζετε μέσα στην κατσαρόλα 1-2 σακουλάκια μελανιού.
- Σβήνετε με το ούζο και όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι κι αν δεν σκεπάζει τα υλικά προσθέτετε λίγο νεράκι ακόμα. Προσθέτετε τα μάραθα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές και να μείνουν με τη σάλτσα τους – για περίπου 40 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτετε και τις ελιές στην κατσαρόλα.
- Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα. Συνοδεύετε με πατάτες τηγανιτές ή πιλάφι.