Δεν έχω αποφασίσει αν η καλύτερη συντροφιά τους είναι το ρύζι ή ο πουρές, αλλά τα σουτζουκάκια είναι πολύ αγαπημένο μου φαγητό από τότε που ήμουν παιδί. Το έφτιαχνε και η γιαγιά μου η Μαρίτσα η Σμυρνιά αλλά και η μαμά μου. Δεν ξέρω ακόμα ποια από τις δυο τα έκανε καλύτερα, όμως τώρα είναι η σειρά μου να τα φτιάξω. Αντί για κόκκινο κρασί τους έβαλα τσίπουρο με γλυκάνισο και τους ταίριαξε ταμάμ.
Υλικά για 4 άτομα
- 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 150γρ. ψίχα από ψωμί χωριάτικο ζυγισμένο χωρίς την κόρα
- 1 κουτ. γλυκού γεμάτη κύμινο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 1 κρασοπότηρο κρασί κόκκινο ή τσίπουρο με γλυκάνισο
- 100γρ. ελαιόλαδο
- Λίγο αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή ολόκληρα αποφλοιωμένα, λιωμένα
- 1 μικρό κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- λίγο Vinsanto ή άλλο γλυκό κρασί ή τσίπουρο με γλυκάνισο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβετε σε μικρότερα κομμάτια το ψωμί και το μουλιάζετε σε κρύο νερό.
- Λιώνετε το σκόρδο και το σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο από το ελαιόλαδο.
- Ρίχνετε σε μια λεκανίτσα τον κιμά, το ψωμί που μουλιάσατε καλά στυμμένο, το σκόρδο με το λάδι του τηγανιού, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, το κρασί ή το τσίπουρο και ζυμώνετε για 4-5 λεπτά όλα τα υλικά μαζί. Τα αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Μετά ξαναζυμώνετε τον κιμά και τον πλάθετε σε μακρόστενα σουτζουκάκια. Βάζετε το περισσότερο λάδι σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί. Περνάτε τα σουτζουκάκια από ένα ελαφρύτατο αλεύρωμα και τα τηγανίζετε σε δύο δόσεις στο καυτό ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε στην άκρη.
- Σουρώνετε το λάδι και το ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και αφού σοτάρετε για 2 λεπτά σβήνετε με το τσίπουρο ή το κρασί, προσθέτετε τα ντοματάκια, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά.
- Ύστερα ρίχνετε μέσα στη σάλτσα τα τηγανισμένα σουτζουκάκια, κουνάτε να σκεπαστούν και βράζετε το φαγητό μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εναλλακτικά, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC και στρώνετε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί. Τα περιχύνετε με τη σάλτσα και τα ψήνετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρετε τα σουτζουκάκια ζεστά πάνω από ρύζι ή πουρέ.