Θα μπορούσαμε να το πούμε και κανελόνια, αλλά θα επιμείνω στο κρέπες. Είναι ένα κόμφορτ φαγάκι, χωρίς περιττές σάλτσες, νόστιμο, απλό και ωραίο που θα σερβίρετε σαν κυρίως πιάτο μαζί με μια δροσερή σαλάτα ή μόνο του σαν σνακ. Η συνταγή της κρέπας δεν αλλάζει από την κλασική κρέπα με γλυκιά γέμιση.
Υλικά
Για 12 κρέπες
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 2 αβγά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
- λίγο βούτυρο για το τηγάνι
Για τη γέμιση
- 300γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
- ½ πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
- 2-3 μπαχάρια
- 1 ντομάτα ώριμη ξυσμένη στον τρίφτη
- 1 κουτ. σούπας πελτέ
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 100γρ. γραβιέρα ή κασέρι χοντροτριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Για το ψήσιμο
- 1 ντομάτα κομμένη στη μέση και μετά σε φέτες
- 50γρ. γραβιέρα ή κασέρι χοντροτριμμένο
Εκτέλεση
- Για τις κρέπες: Μέσα σε λεκανίτσα χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
- Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 20εκ.) και με ένα πινέλο το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο λιωμένο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε λίγο από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το απλώνετε ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
- Την αδειάζετε σε ένα πιάτο. Συνεχίζετε τη διαδικασία, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας ελαφρά το τηγάνι σας όποτε είναι απαραίτητο και μέχρι να τελειώσει το μίγμα.
- Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά ένα βαθύ κι ευρύχωρο τηγάνι και ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Σοτάρετε για 2 λεπτά και προσθέτετε τον κιμά. Συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
- Προσθέτετε την ξυσμένη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τα μπαχάρια και αλατοπίπερο. Μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να στεγνώσει και τον αφήνετε να κρυώσει στην άκρη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Ανακατεύετε τον κιμά (αφαιρώντας πρώτα τα μπαχάρια) με το τριμμένο τυρί και τον μαϊντανό. Με αυτό το μίγμα γεμίζετε τις κρέπες και τις τυλίγετε σε ρολά, φροντίζοντας να φέρνετε τα πλαϊνά της κάθε κρέπας πάνω από τη γέμιση, έτσι ώστε να μείνει καλά κλεισμένη μέσα στο ρολό.
- Σε ένα ταψάκι αραδιάζετε τις κρέπες τοποθετώντας πάνω από την καθεμιά από μισή φέτα ντομάτας. Αλατίζετε ελαφρά τις ντομάτες και πασπαλίζετε από πάνω με το τυρί. Ψήνετε στο φούρνο, μέχρι να λιώσει λίγο το τυρί.
- Σερβίρετε τις κρέπες ανά δύο ΄ή ανά τρεις σε πιάτα, ανάλογα την πείνα, πασπαλίζοντας με λίγο επιπλέον τυράκι.