Η πιο εύκολη, γρήγορη και νόστιμη βασιλόπιτα με σίγουρη επιτυχία πάντα.
Φέτος όπως κάθε χρόνο έφτιαξα πολλές βασιλόπιτες. Για το σπίτι, για τη μαμά, για φίλους κλπ. Αυτή βέβαια που θυμάμαι περισσότερο από όλες είναι εκείνη που κόψαμε στο φετινό ρεβεγιόν αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου, στην οποία, ω ναι, είχα ξεχάσει να βάλω φλουρί. Η πρώτη μικρή λαχτάρα του 2019 μου έκανε ποδαρικό στα πρώτα 10 λεπτά του. Ευτυχώς ξεπεράστηκε με πολύ χιούμορ κι αρκετά πειράγματα από πλευράς όλων των καλεσμένων, ακόμη και των μικρών της παρέας που τα καημένα περίμεναν πώς και πώς να το κερδίσουν. Το πρώτο γλυκό ψέμα της χρονιάς με ανακούφισε αρκετά για να είμαι ειλικρινής: «Μη στεναχωριέσαι, φέτος δεν υπάρχουν νικητής και νικημένοι, όλοι κερδισμένοι είμαστε». Αυτό πάντως που με έβγαλε πραγματικά ασπροπρόσωπη ήταν η εναλλακτική βασιλόπιτα που είχα stand by. Κάποιες φορές τη διακοσμώ μόνο με άχνη ζάχαρη, κάποιες με γλάσο και κάποιες με σοκολάτα γάλακτος κι άλλες χαριτωμενιές. Αυτή εκτός από επιτυχία είχε και φλουρί παιδιά!
Υλικά για ταψάκι διαμ. 26εκ.
- 4 αβγά
- 400γρ. ζάχαρη
- 200γρ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
- 1 πορτοκάλι γύρω στα 300γρ.
- 75γρ. αμύγδαλο ωμό
- 400γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
για τη διακόσμηση
- 250γρ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη ή ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- ζαχαρένιες μπιλίτσες κι αστεράκια
Εκτέλεση
- Πλένετε το πορτοκάλι, με ένα μαχαίρι του κάνετε τρύπες σε 3-4 σημεία και το βράζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσει.
- Αφήνετε να κρυώσει λίγο, το κόβετε τη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν και το πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με λίγη από τη ζάχαρη. Στο τέλος προσθέτετε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και χτυπάτε λίγο ακόμη να γίνουν όλα ομοιογενές μίγμα.
- Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και την κανέλα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και λαδώνετε το ταψί σας. Κόβετε ένα κομμάτι λαδόκολλας σε στρογγυλό σχήμα και στο μέγεθος ακριβώς του πάτου του ταψιού και το τοποθετείτε πάνω.
- Βάζετε τα αβγά και την υπόλοιπη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με τον αβγοδάρτη για 5 λεπτά να αφρατέψουν, να ασπρίσουν και να φουσκώσουν καλά.
- Προσθέτετε το λάδι και μετά το μίγμα του λιωμένου πορτοκαλιού χτυπώντας σε χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Σταματάτε μίξερ και παίρνετε μια σπάτουλα στο χέρι. Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα.
- Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί που ετοιμάσατε και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του, να φουσκώσει και να ψηθεί ως μέσα. Το τσεκάρετε μπήγοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο της πίτας. Πρέπει να βγει στεγνό, αλλιώς ψήνετε λίγο ακόμη.
- Ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο περνάτε ένα μαχαίρι γύρω από την εσωτερική περιφέρεια του ταψιού, ξεφορμάρετε την πίτα πάνω σε σύρμα κι αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
- Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και αφού κατεβάσετε τη θερμοκρασία της στους 33οC την απλώνετε πάνω από τη βασιλόπιτα. Διακοσμείτε με ζαχαρένιες μπιλίτσες και στολίδια και αφήνετε να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί πριν τοποθετήσετε από κάτω το νόμισμα τυλιγμένο σε ένα κομματάκι αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρετε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αν θέλετε παραλείπετε τη σοκολάτα και απλώς πασπαλίζετε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη που ρίχνετε από σουρωτήρι, λίγο πριν τη σερβίρετε στο τραπέζι.