Αυτές οι βαρκούλες αφράτης ζύμης είναι ακαταμάχητες και δύσκολα μπορεί να τους αντισταθεί κανείς καθώς βγαίνουν ζεστές καυτές από το φούρνο με λογιών λογιών γεμίσεις.
Τα πεϊνιρλί είναι ανοιχτές πίτες από αφράτο ζυμάρι ψωμιού σε σχήμα βάρκας γεμισμένες με κίτρινο τυρί. Μπορούν επίσης να περιέχουν λαχανικά, κιμά, σπανάκι, μπέικον κλπ. Η λέξη είναι τούρκικη και πεϊνίρ σημαίνει τυρί. Όσο για την κατάληξη –λι μπαίνει δίπλα στο είδος της γέμισης και το χαρακτηρίζει: κιμαλί (με κιμά), παστουρμαλί (με παστουρμά), ισπανακλί (με σπανάκι) και πάει λέγοντας. Η γεωργιανή εκδοχή του πεϊνιρλί περιέχει κι αβγό από πάνω και λέγεται κατσαπουρί. Τα πεϊνιρλί ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με τους πρόσφυγες και η πλατεία της Δροσιάς κάποτε ήταν πολύ διάσημη για τα μαγαζιά με το πεϊνιρλί. Τα δικά μου τα έφτιαξα με δυο λογιών γεμίσεις –μία με τέσσερα τυριά κι αβγό και μία με δυο τυριά και λουκάνικο. Σας τα συστήνω και τα δύο!
Υλικά για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι δυνατό κοσκινισμένο + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμη
- 50 γρ. γάλα χλιαρό
- 125γρ. νερό χλιαρό
Υλικά για γέμιση 4 τυριά + αβγό:
- βούτυρο Lurpak
- 100γρ. mozzarella τριμμένη Arla
- 30γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla τριμμένο
- 50γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
- 30γρ. Blue cheese Castello
- 4 αβγά
Υλικά για γέμιση 2 τυριά + λουκάνικο:
- Βούτυρο Lurpak
- 100γρ. mozzarella τριμμένη Arla
- 50γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla τριμμένο
- 1 λουκάνικο χωριάτικο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
- Ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και προσαρμόζετε τον γάντζο. Ζυμώνετε μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη λεία και λίγο σφιχτή η οποία θα μαζευτεί γύρω από τον γάντζο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμη.
- Λαδώνετε ένα μπολ και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. Σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Θέλει μία-μιάμιση ώρα περίπου.
- Αλευρώνετε τον πάγκο σας και αδειάζετε εκεί πάνω τη ζύμη. Αλευρώνετε ελαφρά κι από πάνω, τη ζυμώνετε λίγο ακόμα και αφού την κάνετε ρολό, την κόβετε σε 8 ίσα κομμάτια.
- Ανακατεύετε τα τυριά της πρώτης γέμισης (4 τυριά) σε ένα μπολ και σε ξεχωριστό της δεύτερης. Σε τρίτο μπολ βάζετε το λουκάνικο.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Ανοίγετε ένα ένα τα κομμάτια της ζύμης σε χοντρό φύλλο που τους δίνετε οβάλ σχήμα, ανασηκώνετε την περιφέρεια του καθενός γύρω γύρω κι αφού διπλώσετε τη ζύμη προς τα μέσα, τσιμπώντας την ελαφρά για να σταθεί όρθια, δημιουργείτε ένα τείχος τριγύρω να γίνουν σαν βαρκούλες. Τις μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος ή σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι.
- Τοποθετείτε μέσα στο κάθε πεϊνιρλί από μισό κουταλάκι βούτυρο (σε 2 μικρά κομματάκια) και γεμίζετε με 4 τυριά. Σπάζετε ένα αβγό τη φορά σε μπολάκι και αφού το χτυπήσετε πολύ ελαφρά, το ρίχνετε πάνω από κάθε πεϊνιρλί.
- Τα υπόλοιπα 4 πεϊνιρλί τα μεταφέρετε σε ξεχωριστό ταψί και τα γεμίζετε με βούτυρο, το μίγμα των δύο τυριών και το λουκάνικο.
- Βάζετε και τα δύο ταψιά στο φούρνο και ψήνετε για 25-30 λεπτά περίπου. Στα 15 λεπτά θα αλλάξετε θέση στα ταψιά σας.
- Βγάζοντας τα ταψιά από το φούρνο με ένα πινέλο θα περάσετε τη ζύμη γύρω γύρω με λίγο βούτυρο. Σερβίρετε τα πεϊνιρλί ζεστά μέσα στα επόμενα λεπτά.
Σημείωση: Μπορείτε να τυλίξετε και διαφορετικά τα πεινιρλί. Να ρίξετε τη γέμιση κατά μήκος της οβάλ ζύμης να φέρετε τη ζύμη από αριστερά πρώτα και από δεξιά μετά πάνω από τη γέμιση αφήνοντας ανοιχτό ένα μικρό κομμάτι και να πιέσετε τις δυο άκρες (πάνω και κάτω) να κλείσουν καλύτερα.