Ο μπακλαβάς είναι για μένα το απόλυτο γλυκό. Κάθε μπουκίτσα, κάθε μικρό κομματάκι από τραγανό μελωμένο φύλλο και ξηρούς καρπούς με αρώματα από μπαχαρικά μπορεί να σε γλυκάνει ως την ψυχή και να σε ανεβάσει στον ουρανό.
Ναι, ο μπακλαβάς είναι πολύ γλυκός αλλά χρειάζεσαι μόνο ένα μικρό κομματάκι για να ευχαριστηθείς κι όχι μισό ταψί. Αν αποφασίσετε να τον φτιάξετε, φτιάξτε τον μόνο με τα καλύτερα υλικά σας, γιατί εδώ εκπτώσεις δεν χωρούν. Η συγκεκριμένη εκδοχή του με το βούτυρο και το αμύγδαλο είναι η αγαπημένη μου. Μπορείτε βέβαια να αντικαταστήσετε το αμύγδαλο με φιστίκι Αιγίνης. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να παραλείψετε τα μπαχαρικά από τη γέμιση και να αφήσετε μόνο του το φιστίκι να κυριαρχήσει. Μόνο το σιρόπι αρωματίστε. Πολύ αγαπημένος και ο λαδερός μπακλαβάς με καρύδια και μέλι αλλά και τα υπέροχα σαραγλάκια. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Νομίζω ο μπακλαβάς ξυπνάει την Ανατολή μέσα μου…
Υλικά για ένα ταψί 36εκ.
- 1 κιλό φύλλο Βυρηττού (24-26 φύλλα)
- 300γρ. βούτυρο λιωμένο
- μερικά γαρίφαλα ολόκληρα
Για τη γέμιση
- 600γρ. ψίχα αμυγδάλου μέτρια κοπανισμένη (να κρατάει μερικά μεγάλα κομμάτια)
- 1 παξιμάδι κριθαρένιο κοπανισμένο
- 1 κουτ. σούπας κανέλα τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο κοπανισμένο
Για το σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 750ml νερό
- 2 ξύλα κανέλας
- ½ λεμόνι
- ½ φλιτζάνι μέλι ή γλυκόζη
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
- Βουτυρώνετε το ταψί σας με ένα πινέλο και στρώνετε τα 5 πρώτα φύλλα βουτυρώνοντάς τα κι αφήνοντας να εξέχουν από το ταψί. Βάζετε στην άκρη 5 φύλλα κρούστας για το τελείωμα.
- Πασπαλίζετε πάνω στο πέμπτο φύλλο που στρώσατε στο ταψί 3 κουτ. σούπας από το μίγμα της γέμισης. Από κει και πέρα συνεχίζετε να κάνετε στρώσεις με φύλλα κρούστας χωρίς να τα βουτυρώσετε και να απλώνετε πάνω στο καθένα από 3 κουταλιές περίπου γέμιση. Όταν τελειώσει η γέμιση, γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί προς τα μέσα και σκεπάζετε με τα 5 φύλλα κρούστας που κρατήσατε. Δεν τα βουτυρώνετε ούτε κι αυτά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC στον αέρα. Παίρνετε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβετε το μπακλαβά διαγώνια σε κομμάτια δημιουργώντας ρόμβους και φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού. Στο κέντρο του κάθε ρόμβου τοποθετείτε από ένα γαρίφαλο.
- Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο σε κατσαρολάκι να κάψει πολύ καλά και λίγο πριν καπνίσει το τραβάτε από τη φωτιά και περιχύνετε τον μπακλαβά προσέχοντας να περάσει και από τις χαρακιές το καυτό βούτυρο.
- Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τον μπακλαβά για μια ώρα σκεπασμένο. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για μισή ώρα ακόμη.
- Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζετε το σιρόπι. Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι ή τη γλυκόζη, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και τις κανέλες σε κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι (στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη) μετράτε 7 λεπτά και μετά τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει το σιρόπι.
- Μόλις ξεφουρνίσετε τον μπακλαβά τον περιχύνετε όπως είναι καυτός με το κρύο σιρόπι ρίχνοντάς το λίγο λίγο με μια κουτάλα της σούπας. Τον αφήνετε μέσα στο ταψί να ρουφήξει όλο το σιρόπι και να κρυώσει, καλύτερα μέχρι την επόμενη μέρα.
- Σερβίρετε τον μπακλαβά κρύο, κόβοντας τα κομμάτια στα σημεία που τον χαράξατε.