Ένα γλυκό με γιορτινό χαρακτήρα, γεμάτο χρώματα, αρώματα και διαφορετικές υφές. Τραγανό από το κραμπλ, βελούδινο από την κρέμα, ζουμερό από τα κυδώνια. Με τα αρώματα του βουτύρου, της κανέλας και του κυδωνιού να μπερδεύονται στο στόμα γλυκά και συναρπαστικά. Μπορεί να γίνει το επιδόρπιο που θα κλείσει τα γιορτινά τραπέζια σας κι εσείς μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε το κράμπλ ακόμα και με κουραμπιέδες. Έτοιμους ή σπιτικούς απ’ τα χεράκια σας!
Υλικά
Για το κράμπλ:
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125γρ. ζάχαρη καστανή
- 125γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα τριμμένη
Για την κρέμα:
- 500ml γάλα φρέσκο
- 100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αβγά
- 50γρ. κορν φλάουρ
- 1 ξύλο κανέλας
- φλούδα από μισό λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak
Για το σερβίρισμα
- Κυδώνια ποσέ
- Λίγο καβουρντισμένο και κοπανισμένο αμύγδαλο
Εκτέλεση
- Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με λίγη από τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα του λεμονιού που έχετε πάρει επιφανειακά με peeler. Αφού πάρει βράση το γάλα τραβάτε το κατσαρόλι από τη φωτιά και το αφήνετε σκεπασμένο με το καπάκι του να απορροφήσει τα αρώματα για 20 λεπτά. Αφαιρείτε το ξύλο της κανέλας και τη φλούδα του λεμονιού και ξαναβάζετε το γάλα στη φωτιά να κάψει.
- Στο μεταξύ χτυπάτε με αβγοδάρτη μέσα σε ένα μπολ τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Μόλις πάρει βράση το γάλα ξανά, το ρίχνετε στο μείγμα των αβγών και ανακατεύετε δυνατά.
- Μεταφέρετε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα ξανά το βάζετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε έντονα με μαρίζ μέχρι να πήξει και να κοχλάσει η κρέμα.
- Ενσωματώνετε το βούτυρο και μεταφέρετε την κρέμα σε μπολ περνώντας τη από σίτα για να γίνει βελούδινη. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και αφήνετε να κρυώσει πριν τη μεταφέρετε σε κορνέ και τη βάλετε ψυγείο.
- Για το κράμπλ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ταψάκι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με τα δάχτυλα μέχρι να γίνουν ενιαίο ψιχουλιαστό μίγμα και το πασπαλίζετε στο ταψί που ετοιμάσατε.
- Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά. Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσει πριν το μεταφέρετε σε μπολ.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε είτε φτιάχνετε ένα μεγάλο τράιφλ σε γυάλινο μπολ, είτε ετοιμάζετε ατομικά μπολ. Σπάζετε το τράιφλ σε κομμάτια και κάνετε μια πρώτη στρώση στο μπολ. Συνεχίζετε με μια λεπτή στρώση κρέμας, λίγο κράμπλ ακόμα και άλλη μια στρώση κρέμας. Διακοσμείτε το γλυκό από πάνω με κυδώνια ποσέ, λίγο από το ζουμί τους και τριμμένα αμύγδαλα.
Σημείωση:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κράμπλ με σπασμένους κουραμπιέδες.
Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak