Νομίζω πως έκανε την καλύτερη εντύπωση στο γιορτινό τραπέζι μου και μοιράζομαι τη συνταγή γιατί αξίζει να τη δοκιμάσετε. Αν έχετε γάστρα στο σπίτι δοκιμάστε οπωσδήποτε να το φτιάξετε.
Υλικά για 1 καρβέλι
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον
- 100γρ. χαρουπάλευρο
- ½ φακελάκι μαγιά ξηρή
- 450ml νερό χλιαρό
- 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο χοντροκοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατεύετε τα 400γρ. του αλευριού με το χαρουπάλευρο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
- Προσθέτετε το χλιαρό νερό και ξεκινάτε να ανακατεύετε με κουτάλα ξύλινη. Στο τέλος θα πάρετε μια ζύμη που θα κολλάει κάπως, αλλά είναι φυσιολογικό.
- Αλευρώνετε τον πάγκο σας και με τη βοήθεια πλατιάς σπάτουλας βγάζετε τη ζύμη στην πάγκο. Πασπαλίζετε από πάνω με λίγο αλεύρι ακόμα και ξεκινάτε να δουλεύετε τη ζύμη λίγο με τη σπάτουλα, διπλώνοντας τη μερικές φορές προς το κέντρο. Στο τέλος της δίνετε στρογγυλό σχήμα.
- Τοποθετείτε ένα κομμάτι από χαρτί ψησίματος στον πάγκο και αφού το πασπαλίσετε με λίγο ακόμα αλεύρι ή σιμιγδάλι μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. Πασπαλίζετε με λίγο επιπλέον αλεύρι από πάνω. Πιάνετε τις 4 άκρες του χαρτιού και μεταφέρετε τη ζύμη μαζί με το χαρτί σε ένα μπολ. Σκεπάζετε με πετσέτα. κι αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για μια ώρα περίπου. Εγώ ακούμπησα το μπολ σε δίσκο και το δίσκο πάνω στο καλοριφέρ για πιο γρήγορα.
- Αφού περάσουν τα πρώτα 40 λεπτά προθερμαίνετε το φούρνο στους 220C και τοποθετείτε μέσα στο φούρνο μια γάστρα με καπάκι να ζεσταθεί καλά για 30 λεπτά περίπου.
- Όταν πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος και φουσκώσει το ζυμάρι, με προσοχή για να μην καείτε βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο με γάντια και την ξεσκεπάζετε με προσοχή.
- Με ένα μαχαίρι κοφτερό κάνετε δυο τρεις χαρακιές παράλληλες στο ψωμί. Με τη βοήθεια του χαρτιού το πιάνετε και το μεταφέρετε μέσα στη γάστρα μαζί με το χαρτί. Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι και τη βάζετε στο φούρνο.
- Ψήνετε για 35 λεπτά στους 200οC. Αφαιρείτε το καπάκι με προσοχή και ψήνετε για 10 λεπτά ακόμη με τη γάστρα ξεσκέπαστη. Βγάζετε το ψωμί σε σχάρα να κρυώσει για 15 λεπτά. Μετά κόβετε και απολαμβάνετε με ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι ή όπως αλλιώς σας αρέσει.