Τόσο νόστιμη κι αφράτη, αυτή η πίτα μοσχοβολάει βούτυρο και ροδόνερο. Και η αλήθεια είναι πως το άρωμα του τριαντάφυλλου είναι από τα αγαπημένα μου. Αποφάσισα πως ταιριάζει και στη βασιλόπιτα. Και με το ρόδι και τα αμύγδαλα ακόμη περισσότερο. Η βασιλόπιτα είναι η πίτα που κόβουμε πρώτη στο τραπέζι, πολλές φορές και με το που μπαίνει η χρονιά. Αυτή που αναδεικνύει τον τυχερό, αν στο κομμάτι του βρει το ένα και μοναδικό φλουρί της. Ποιος να είναι άραγε ο τυχερός στο σπιτικό μας; Λίγη υπομονή και θα το ανακαλύψουμε σύντομα. Κερδίσουμε ή χάσουμε το φλουρί, ένα είναι σίγουρο, αυτή την πίτα θα την απολαύσουμε ως το τελευταίο ψίχουλο…
Υλικά για μια βασιλόπιτα διαμ. 28εκ.
- 325γρ. βούτυρο Lurpak
- 325γρ. ζάχαρη άχνη
- 6 αβγά μεγάλα ή 7 μέτρια
- 500γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 5 κουτ. σούπας σιρόπι ροδιού
- 3 κουτ. σούπας ροδόνερο
- 150γρ. αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα
- 4-5 κουτ. σούπας γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο
Για τη διακόσμηση:
- Ζάχαρη άχνη
- Σπόρια ροδιού
Εκτέλεση
- Αφήνετε το βούτυρο εκτός ψυγείου ώστε να μαλακώσει καλά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Βάζετε στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με τον αβδοδάρτη το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη για 8 λεπτά, σε χαμηλή αρχικά ταχύτητα που σιγά σιγά αυξάνετε.
- Όταν αφρατέψει και γίνει σαν κρέμα, χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά. Αφού τα ρίξετε όλα, αυξάνετε την ταχύτητα και χτυπάτε για 7 λεπτά ακόμα. Μην τρομάξετε αν κόψει ο χυλός, είναι φυσιολογικό.
- Ρίχνετε το ροδόνερο και τη γρεναδίνη και χτυπάτε λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τα αμύγδαλα και το μπέικιν πάουντερ. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε το μίγμα όλο μαζί. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτετε το γλυκό τριαντάφυλλο και ανακατεύετε ελαφρά με μαρίζ.
- Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε το ταψί σας κι αδειάζετε μέσα το μίγμα της βασιλόπιτας. Τυλίγετε το νόμισμα σε λίγο αλουμινόχαρτο και το βυθίζετε σε τυχαίο σημείο.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Τσεκάρετε βυθίζοντας στο κέντρο τη μύτη ενός μαχαιριού. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμη. Αν όχι, ψήνετε λίγο ακόμα.
- Ξεφορμάρετε τη βασιλόπιτα κι αφήνετε να κρυώσει σε σύρμα. Αν η επιφάνειά της δεν είναι ίσια, την κόβετε με ένα μαχαίρι να ισιώσει εντελώς.
- Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη, πασπαλίζετε με λίγα σποράκια ροδιού και είναι έτοιμη.