Η περίοδος των γιορτών έχει ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, με τα γλυκά κεράσματα να δίνουν και να παίρνουν μέχρι και τον Γενάρη. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από ένα γλυκό φτιαγμένο από τα χέρια σου με φροντίδα και κερασμένο με αγάπη. Η δική μου πρόταση για να γλυκάνεις αυτούς που αγαπάς, είναι αυτή η συνταγή για ταρταλέτες με γέμιση γκανάς σοκολάτας και μους από Μακεδονικό Ταχίνι. Ο συνδυασμός μπισκότου, σοκολάτας και ταχινιού είναι συγκλονιστικός και θα κάνει με διαφορά τη μεγαλύτερη εντύπωση την περίοδο των γιορτών!
Photo credits: Αντωνία Κατή
Για τη ζύμη
- 250γρ. αλεύρι μαλακό
- 125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 80γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 αβγό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γκανάς σοκολάτας
- 150γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 150γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
Για τη μους ταχινιού
- 250ml φυτική κρέμα γάλακτος
- 70γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
- 20γρ. ζάχαρη άχνη
- 50γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Για τη διακόσμηση
- λίγο Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια
- λίγο κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση
- Για τις ταρταλέτες: Ανακατεύετε το βούτυρο με το αλεύρι, το αλάτι και την άχνη ζάχαρη, δουλεύοντας τα υλικά με τα δάχτυλα. Όταν ανακατευτούν,προσθέτετε το αβγό και ομογενοποιείτε τη ζύμη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 35γρ. και τις ανοίγετε με τον πλάστη σε δίσκους. Τις προσαρμόζετε σε βουτυρωμένα φορμάκια και κόβετε όση ζύμη περισσεύει.
- Αφήνετε τα φορμάκια στην κατάψυξη και παράλληλα προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Όταν ο φούρνος έχει ζεσταθεί ικανοποιητικά,ψήνετε τα ταρτάκια για 18-20 λεπτά περίπου.
- Ξεφουρνίζετε τις ταρταλέτες και μετά από λίγο τις ξεφορμάρετε. Τις αφήνετε να κρυώσουν.
- Για τη μους από Μακεδονικό Ταχίνι: Χτυπάτε στο μίξερ, στην πιο δυνατή ταχύτητα, την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Προσθέτετε το Μακεδονικό Ταχίνι, συνεχίζοντας να χτυπάτε μέχρι να πήξει καλά η μους. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, ρίχνετε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε πολύ ελαφρά, ώστε να διατηρηθούν οι σοκολατένιες ανταύγειες. Μεταφέρετε τη μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό στόμιο και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
- Για τη γκανάς σοκολάτας: Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά,μέχρι να πάρει βράση. Σε ένα μπολ, ρίχνετετην ψιλοκομμένη σοκολάτα. Όταν έχει πάρει βράση η κρέμα, την αποσύρετε από τη φωτιά και την προσθέτετε στη σοκολάτα. Ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, συμπληρώνοντας παράλληλα το μέλι. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
- Όσο είναι ακόμα ρευστή η γκανάς, τη μοιράζετε στις ταρταλέτες δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα.
- Λίγο πριν σερβίρετε, κάνετε ροζέτες με μους πάνω από τη γκανάς και διακοσμείτε με κομμάτια Μακεδονικού Χαλβά με γεύση Βανίλια και λίγο κακάο σε σκόνη.