Η ροβίτσα είναι ένα πράσινο φασολάκι σε μέγεθος φακής που συνήθως βρίσκουμε σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ εισαγόμενο, χύμα ή συσκευασμένο. Στην Καλαμάτα τα λένε και ψιλοφάσουλα με ενημέρωσε η φίλη μου η Γεωργία Η αγγλική ονομασία του πάντως είναι mung bean. Η καλλιέργειά της ροβίτσας στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, καλλιεργείται κυρίως στην Καλαμάτα καθώς και στην περιοχή των Καλαβρύτων και του Φενεού Κορινθίας. Η ροβίτσα μαγειρεύεται εύκολα και σχετικά γρήγορα δεν χρειάζεται ολονύχτιο μούλιασμα στο νερό και περιιέχει όλα τα θρεπτικά χαρακτηριστικά των οσπρίων. Αν δεν την έχετε δοκιμάσει ως τώρα, αξίζει να την ψάξετε και να τη μαγειρέψετε. Αυτή η σούπα είναι μια καλή αρχή…
Υλικά για 4 άτομα:
- 300γρ. πράσινο φασολάκι ροβίτσα
- 2 κοτσάνια σέλερι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
- 2-3 κλαδάκια σέλινο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο χυμό λεμονιού, προαιρετικά
Εκτέλεση
- Βράζετε σε κατσαρόλα με 1,5 λίτρο νερό τα φασόλια για 15 λεπτά και τα σουρώνετε πετώντας το πρώτο νερό. Βάζετε φρέσκο νερό στην κατσαρόλα, ρίχνετε ξανά τα φασολάκια και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν.
- Παράλληλα βάζετε το λάδι να ζεσταθεί σε τηγάνι και ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το σέλινο και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνετε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με τη ροβίτσα, προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να βράσουν καλά τα λαχανικά και τα φασόλια.
- Πολτοποιείτε τα φασόλια μαζί με τα λαχανικά επιτόπου μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή τμηματικά σε δυο-τρεις δόσεις σε μπλέντερ. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, την αραιώνετε με λίγο νερό και τη βάζετε να πάρει μια βράση.
- Για να σερβίρετε, μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ κι από πάνω περιχύνετε το κάθε πιάτο με το καλύτερό σας ελαιόλαδο και λίγο χυμό από λεμόνι, αν θέλετε. Συνοδεύετε με ψωμί, ελιές κι ό,τι άλλο αγαπάτε.