Στη Μήλο τη σκορδαλιά τη λένε αλιάδα και τη φτιάχνουν κάπως παράξενα. Τη δοκίμασα από τα χέρια της κυρίας Κατερίνας Παπικινού και εντυπωσιάστηκα, γιατί δεν γίνεται ούτε από ψωμί, ούτε από πατάτα, αλλά από σούγλι. Τι λένε σούγλι; Ένα πηχτό χυλό από αλεύρι και νερό που ψήνεται για λίγη ώρα στην κατσαρόλα καθώς τον ανακατεύουν με ξύλινη κουτάλα. Η κυρία Κατερίνα λέει πως αυτό το σούγλι το κρατάνε στο ψυγείο έως κι ένα μήνα μέσα σε ένα μπολ κι όποτε θέλουν να φτιάξουν αλιάδα, χτυπάνε ένα μέρος του στο μπλέντερ ή στο μίξερ με σκόρδο, λάδι, ξύδι κι αλάτι μέχρι να γίνει ομοιογενές και αλοιφώδες. Αυτός είναι και ο λόγος που η ποσότητα του αλευριού στην συνταγή είναι τόσο μεγάλη. Το κάνεις λέει μια φορά να το έχεις. Προσωπικά ενθουσιάστηκα με τη γεύση και την υφή αυτής της σκορδαλιάς. Καταπληκτική! Αυτός βέβαια είναι ο μισός λόγος. Ο άλλος μισός είναι πως με αυτή την αλιάδα και μηλέικο μπελτέ φτιάχνουν και τα σκορδολάζανα, ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα ζυμαρικών που έχω δοκιμάσει ποτέ.
Υλικά
Για το σούγλι:
- ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 ποτήρια νερό κρύο
Για την αλιάδα
- 1 φλιτζάνι σούγλι
- αλάτι
- 2-4 σκελίδες σκόρδο χωρίς τη φύτρα, ανάλογα πόσο καυτερή και πικάντικη τη θέλετε
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε το σούγλι. Βάζετε το αλεύρι και το νερό σε μια κατσαρόλα και ανακατεύετε δυνατά με ξύλινη κουτάλα να δυαλυθεί. Ύστερα βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει το σούγλι και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Βάζετε το σκόρδο με το αλάτι, το ξύδι και λίγο από το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτετε το σούγλι σε δύο δόσεις και χτυπάτε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτοντας σταδιακά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Όταν γίνει το μίγμα της αλιάδας βελούδινο, δοκιμάζετε τη γεύση για επιπλέον αλάτι, ξύδι και ελαιόλαδο, ανάλογα τη γεύση σας.
- Μεταφέρετε τη σκορδαλιά σε πιατελίτσα και σερβίρετε.