Η γίδα και η προβατίνα ανήκουν στην κατηγορία των κρεάτων που δεν αγάπησε ποτέ η πόλη. Βέβαια, η προβατίνα εκεί που μόνο η επαρχιακή ταβέρνα κι η ψησταριά την έπαιζαν και λίγοι γνώριζαν τη γλύκα της, τελευταία ζει μεγάλες δόξες στην Αθήνα σε ταβέρνες κι εστιατόρια. Θες σαν μπιφτέκι, θες σε παϊδάκι, σε γύρο ή σε φιλέτο από μπούτι όχι απλώς έχει μπει σε καταλόγους εστιατορίων, αλλά κάνει και μεγάλη καριέρα, σωστή σταρ. Όσο για τη γίδα την καημένη, μόνο οι ξενύχτηδες την εκτιμούν αφού η βραστή γίδα είναι η επόμενη επιλογή τους μετά τον πατσά. Εγώ πάλι την προτιμάω κοκκινιστή συνοδεία ζυμαρικών και μια φορά το χρόνο τη φτιάχνω οπωσδήποτε. Όταν μάλιστα ζητάω από το χασάπη γίδα με κοιτάει λίγο σαν εξωγήινη. Δεν με πειράζει όμως. Ούτε που πρέπει να τη βράζω με τις ώρες με πειράζει. Το μόνο που με πειράζει είναι που χωρίς να την έχουν δοκιμάσει κάποιοι, την απορρίπτουν. Γιατί φίλε μου; Πού ξέρεις; Φάε μια μπουκιά πρώτα και μετά έλα να τα ξαναπούμε. Άοσμη, γευστική, ζουμερή, υπέροχη!
Υλικά για 5 άτομα:
- 1.800 γρ. περίπου γίδα σε κομμάτια
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 3 ντομάτες ώριμες, ξυσμένες στον τρίφτη ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 1-2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι νερό
- 1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο
- 1/4 πορτοκαλιού με τη φλούδα
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
- βρασμένα ζυμαρικά της επιλογής σας για το σερβίρισμα (μακαρόνι χοντρό, ταλιατέλες, κοχύλες, χυλοπίτες κλπ)
- τριμμένη μυζήθρα
Εκτέλεση
- Βάζετε το κρέας σε κατσαρόλα μαζί με άφθονο νερό που το σκεπάζει καλά και το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 3 ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος το ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα.
- Βγάζετε το κρέας με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο και κρατάτε το ζωμό σε μπολ. Καλό είναι να τον περάσετε από σουρωτήρι γιατί καμιά φορά έχει ψιλά κοκκαλάκια.
- Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε και το κρέας και σοτάρετε για λίγο ακόμη.
- Ρίχνετε την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι, το πορτοκάλι, την ξυσμένη ντομάτα και σβήνετε με το κρασί.
- Μετά από 1 λεπτό προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζωμό, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και λίγο ακόμη από το ζωμό του κρέατος. Βράζετε μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας, να μαλακώσει και να μείνει με μια ωραία σάλτσα.
- Σερβίρετε τη γίδα σε πιάτα συνοδεύοντας με τα ζυμαρικά της επιλογής σας και μπόλικο τριμμένο τυρί. Της ταιριάζουν μακριά και χοντρά ζυμαρικά (Νο2, ταλιατέλες, παπαρδέλες, χυλοπίτες), εγώ επέλεξα κοχύλες για το παράδοξο του πράγματος.