Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας με την υφή, την τραγανή κρούστα και την υπέροχη γεύση αυτού του ψωμιού. Φτιάχνεται πανεύκολα χωρίς ζύμωμα και ψήνεται μέσα σε μαντεμένια γάστρα με καπάκι που έχετε από πριν προθερμάνει καλά. Ο ατμός που δημιουργείται μέσα στη γάστρα από τη θερμότητα και την υγρασία της ζύμης είναι αυτό που δίνει στο ψωμί αυτή την υπέροχη τραγανή κρούστα. Σας δίνω δύο αρωματικές εκδοχές του που λατρεύω. Φυσικά μπορείτε να παραλείψετε κι εντελώς τα μπαχαρικά και να το φτιάξετε εντελώς σκέτο.
Υλικά για 1 καρβέλι
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 ½ κούπα νερό (380ml)
- 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Παραλλαγή με κουρκουμά και καρύδια
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 ½ κούπα νερό (380ml)
- 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 100γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε ένα αφέψημα γλυκάνισου με το νερό και αφήνετε να κρυώσει, να είναι χλιαρό προς ζεστό. Όχι καυτό!
- Κρατάτε μια χούφτα αλεύρι στην άκρη και ανακατεύετε το υπόλοιπο με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ.
- Προσθέτετε το αφέψημα του γλυκάνισου μαζί με τα σποράκια του και ξεκινάτε να ανακατεύετε με κουτάλα ξύλινη. Στο τέλος θα πάρετε μια ζύμη που θα κολλάει κάπως, αλλά είναι φυσιολογικό.
- Αλευρώνετε τον πάγκο σας και με τη βοήθεια πλατιάς σπάτουλας βγάζετε τη ζύμη στην πάγκο. Πασπαλίζετε από πάνω με λίγο αλεύρι ακόμα και ξεκινάτε να δουλεύετε τη ζύμη λίγο με τη σπάτουλα, διπλώνοντας τη μερικές φορές προς το κέντρο. Στο τέλος της δίνετε στρογγυλό σχήμα. Τοποθετείτε ένα κομμάτι από χαρτί ψησίματος στον πάγκο και αφού το πασπαλίσετε με λίγο ακόμα αλεύρι ή σιμιγδάλι μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. Πασπαλίζετε με λίγο επιπλέον αλεύρι από πάνω. Πιάνετε τις 4 άκρες του χαρτιού και μεταφέρετε τη ζύμη μαζί με το χαρτί σε ένα μπολ. Σκεπάζετε με πετσέτα. κι αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει ένα εικοσάλεπτο.
- Αφού περάσουν 20 λεπτά προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Όταν πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος τοποθετείτε μέσα μια γάστρα με καπάκι να ζεσταθεί καλά για 30 λεπτά. Με προσοχή για να μην καείτε βγάζετε με γάντια τη γάστρα από το φούρνο και την ξεσκεπάζετε με προσοχή.
- Στο μεταξύ έχε περάσει μια ώρα και η ζύμη σας έχει φουσκώσει για τα καλά. Με ένα μαχαίρι κοφτερό κάνετε δυο τρεις χαρακιές παράλληλες. Με τη βοήθεια του χαρτιού μεταφέρετε τη ζύμη του ψωμιού μέσα στη γάστρα μαζί με το χαρτί. Τη σκεπάζετε με το καπάκι και τη βάζετε στο φούρνο.
- Ψήνετε για 30 λεπτά. Αφαιρείτε το καπάκι με προσοχή και ψήνετε για 10 λεπτά ακόμη χωρίς καπάκι. Βγάζετε το ψωμί σε σχάρα να κρυώσει για 15 λεπτά. Μετά κόβετε και απολαμβάνετε.
Σημείωση:
Για το ψωμί με τον κουρκουμά και τα καρύδια απλώς θα ανακατέψετε τα καρύδια με το αλεύρι, θα διαλύσετε τον κουρκουμά σε λίγο από το νερό όσο είναι κρύο και θα ζεστάνετε το υπόλοιπο. Όλα τα άλλα τα βήματα είναι ίδια ακριβώς.