Κάποιοι τα λένε απλώς biscotti, αλλά όπως και αν τα πεις αυτά τα ιταλικά μπισκοτάκια αμυγδάλου είναι πραγματικά υπέροχα. Τα πρωτοδοκίμασα πριν πολλά πολλά χρόνια στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα σε ένα εστιατόριο στο Burano το χαριτωμένο νησάκι της Βενετίας με τα πολύχρωμα σπίτια. Μετά το γεύμα – ταλιατέλες με θαλασσινά θυμάμαι είχα φάει- μας τα πρόσφεραν μαζί με ένα ποτήρι γλυκό κρασί vinsanto προτρέποντάς μας να τα βουτήξουμε στο κρασί πριν τα δαγκώσουμε. Έτσι ακριβώς έκανα και κάπως έτσι τα ερωτεύτηκα από την πρώτη μπουκιά. Και να που τώρα τα έφτιαξα στο σπίτι μου και η γεύση τους με γύρισε για μια ακόμη φορά στη Βενετία. Να τα δοκιμάσετε, είναι υπέροχα!
Yλικά για 60 τεμ. περίπου
- 3 αβγά μεγάλα
- 180γρ. ζάχαρη
- 50γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- Εσάνς βανίλια ή πικραμύγδαλου
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 450γρ. αλεύρι + λίγο επιπλέον για το πλάσιμο
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 200γρ. αμύγδαλα ελαφρώς ψημένα
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Εκτέλεση
- Βάζετε το σύρμα στο μίξερ και χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη για 3 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά και να ασπρίσει το μίγμα.
- Προσθέτετε το βούτυρο κι αφού ενσωματωθεί ρίχνετε την εσάνς της βανίλιας ή του πικραμύγδαλου, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το μέλι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάτε το μίξερ και αλλάζετε το σύρμα με τον γάντζο.
- Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και βάζετε σε λειτουργία το μίξερ. Προσθέτετε το αλεύρι με ένα κουτάλι σταδιακά στη ζύμη και εναλλάξ με τα αμύγδαλα και το κονιάκ. Όταν ενσωματωθεί όλο στη ζύμη σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και με μια σπάτουλα ξεκολλάτε τη ζύμη από τον κάδο και τη ρίχνετε σε αλευρωμένο πάγκο.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Αλευρώνετε από πάνω τη ζύμη και με απαλές κινήσεις των χεριών την πλάθετε σε ρολό. διαμ. 3εκ. περίπου. Το χωρίζετε σε 3 μπαστούνια και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος το ένα πλάι στο άλλο, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα τα μπαστούνια. Βγάζετε από το φούρνο και αφού κρυώσουν λίγο τα κόβετε σε λοξές φέτες πάχους ενός δαχτύλου.
- Αραδιάζετε τα μπισκότα σε 2 ταψιά και τα ψήνετε για 10-15 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα και τα φυλάτε σε μεταλλικό κουτί.