Η πιο διάσημη μηλόπιτα του κόσμου προέκυψε ύστερα από ένα ευτυχές ατύχημα, το 1880 στην κουζίνα του Ξενοδοχείου των αδελφών Stéphanie and Caroline Τatin, στο Lamotte Beuvron, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, 160 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι. Μια μέρα που η Στεφανί έβαλε να φτιάξει μηλόπιτα με το συνηθισμένο τρόπο κι έριξε στο τηγάνι τα μήλα μαζί με ζάχαρη και βούτυρο ενώ παράλληλα έκανε 3 δουλειές ακόμη – σαν να με βλέπω – ξεχάστηκε λίγο κι η ζάχαρη έγινε καραμέλα. “Ω Θεέ μου, τι κάνω τώρα” αναρωτήθηκε η καημένη η μαγείρισσα και μέσα στον πανικό της σκέπασε με ζύμη τα καμένα μήλα (έτσι τα είδε κι όχι σαν καραμελωμένα βέβαια) και τα πέταξε στο φούρνο μαζί με το τηγάνι μπας και σώσει την κατάσταση. Κι όχι μόνο την έσωσε, αλλά η συνταγή της πέρασε στην αιωνιότητα. Αφού την έψησε, αναποδογύρισε τη μηλόπιτα και τη σέρβιρε στους βιαστικούς πελάτες που έμειναν εκστασιασμένοι με το αποτέλεσμα. Η τάρτα της έγινε διάσημη, πήρε το όνομά της και κάπως έτσι τη φτιάχνει πλέον κι όλος ο πλανήτης, μόνο που εγώ εδώ αντί να βάλω έτοιμη ζύμη σφολιάτας όπως συνηθίζεται, έφτιαξα τη δική μου τραγανή ζύμη τάρτας, έριξα χοντρό αλάτι στην καραμέλα κι έγινε ακόμη καλύτερη!
Υλικά για ένα ταψάκι διαμ. 23 εκ.
Για τη ζύμη της τάρτας
- 125γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 65γρ. ζάχαρη άχνη
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αβγό
Για τη γέμιση
- 5-6 μήλα πράσινα ή κόκκινα καθαρισμένα και κομμένα στα 4
- 125γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας γλυκόζη
- 2 κουτ. σούπας νερό
- 50γρ. βούτυρο Lurpak σε κομματάκια
- 1 καλή πρέζα χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη της τάρτας: Ζυγίζετε τα υλικά σας και τα τοποθετείτε όλα μαζί στον κάδο του μίξερ. Με τους γάντζους ξεκινάτε να ανακατεύετε και όταν πάρετε ένα μείγμα ψιχουλιαστό σταματάτε και συνεχίζετε να ζυμώνετε για λίγο με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Μόλις ενωθούν τα υλικά, σταματάτε, είναι έτοιμη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί στο ψυγείο κι ετοιμάζετε τα μήλα.
- Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη σε ένα τηγάνι με μεταλλικό χέρι που μπαίνει και στο φούρνο και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει σιγά σιγά. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα μήλα. Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά κι ανακατεύετε μέσα το βούτυρο και το χοντρό αλάτι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και τοποθετείτε τα μήλα σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο τηγάνι. Ανακατεύετε να πάει η καραμέλα παντού κι αφού κρυώσει λίγο, ανοίγετε τη ζύμη που έχετε ετοιμάσει σε φύλλο πάχους 3 χιλ. Για ευκολία την τοποθετείτε ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας και την ανοίγετε με τον πλάστη. Σκεπάζετε τα μήλα στο τηγάνι με το φύλλο της ζύμης φροντίζοντας να σπρώξετε τις άκρες της ζύμης ως τον πάτο του τηγανιού έτσι ώστε να αγκαλιάσει όλη τη γέμιση. Κόβετε ότι περισσεύει.
- Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη σε διάφορα σημεία και τη βάζετε στο φούρνο να ψηθεί μέχρι να πάρει χρώμα. Θα χρειαστεί γύρω στα 30 λεπτά.
- Ξεφουρνίζετε την τάρτα και μετά από 2 λεπτά την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.