Το μπανόφι κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ένα από τα πιο εξωφρενικά νόστιμα γλυκά. Γιατί απλούστατα βασίζεται σε ένα αχτύπητο συνδυασμό υλικών: Μπισκότο, καραμέλα, μπανάνα, σοκολάτα. Άντε να γλιτώσει άνθρωπος απ’ αυτό…
Φαντάστηκα τα υλικά του μπανόφι σε ταρταλέτες και ένα σαλάκι μου έτρεξε ασυναίσθητα. Αυτό ήταν! Αντί για έτοιμο μπισκότο θα έφτιαχνα τη δική μου ζύμη τάρτας, αντί για ζαχαρωμένο γάλα θα έφτιαχνα τη δική μου σάλτσα καραμέλας και μάλιστα αλμυρή κι επειδή η μπανάνα είναι ευαίσθητη και μαυρίζει εύκολα, θα βουτούσα τις φετούλες σε λιωμένη σοκολάτα. Τι νομίζετε, πολλά θέλει ο άνθρωπος να βρεθεί στον παράδεισο;
Υλικά για 12 κομμάτια περίπου
Για τις ταρταλέτες
- 125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 65γρ. ζάχαρη άχνη
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αβγό
Για την αλμυρή καραμέλα
- 150γρ. ζάχαρη λευκή
- 150γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών, ζεσταμένη
- 40γρ. βούτυρο
- 1 καλή πρέζα αλάτι χοντρό
Για τη διακόσμηση
- 2 μπανάνες κομμένες σε φετούλες
- 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 150γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Εκτέλεση
- Για τις ταρταλέτες: Ζυγίζετε τα υλικά σας και τα τοποθετείτε όλα μαζί στον κάδο του μίξερ. Με τους γάντζους ξεκινάτε να ανακατεύετε και όταν πάρετε ένα μείγμα ψιχουλιαστό σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε να ζυμώνετε για λίγο με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Μόλις ενωθούν τα υλικά, σταματάτε, είναι έτοιμη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί 10 λεπτά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και στρώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο σας. Εκεί επάνω ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλ. Με κουπ πάτ διαμ. 10εκ. την κόβετε σε κύκλους και με αυτούς ντύνετε ατομικές φόρμες για τάρτα που έχετε προηγουμένως αλείψει με βούτυρο.
- Τις βάζετε να ψηθούν στον προθερμασμένο φούρνο 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Ξεφουρνίζετε, μετά από λίγο τις ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσουν.
- Ετοιμάζετε την καραμέλα: Ρίχνετε τη μισή ζάχαρη σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο να σκεπαστεί ολόκληρος και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Όταν η ζάχαρη αρχίσει να υγροποιείται πρώτα περιμετρικά του τηγανιού προσθέτετε λίγη ζάχαρη ακόμη, παίρνετε το τηγάνι στο χέρι και αρχίζετε να το κουνάτε με κυκλικές κινήσεις έτσι ώστε η καυτή καραμέλα να παρασύρει και να λιώνει την υπόλοιπη ζάχαρη. Ξανακουμπάτε το τηγάνι στη φωτιά, όταν λιώσει κι αυτή η ζάχαρη προσθέτετε κι άλλη και πάει λέγοντας μέχρι να λιώσετε όλη τη ζάχαρη και να κάνει φουσκάλες η καραμέλα.
- Προσθέτετε τη ζεστή κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας πολύ ζωηρά με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα δυο υλικά. Εκτός φωτιάς ρίχνετε το βούτυρο και το χοντρό αλάτι και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν στη σάλτσα. Αφήνετε την καραμέλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κόβετε την μπανάνα σε λεπτές φέτες, τις ακουμπάτε σε δίσκο στρωμένο με λαδόκολλα και την αφήνετε στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Στο μεταξύ ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και τη λιώνετε σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Ανακατεύετε να κατέβει λίγο η θερμοκρασία της και μετά παίρνετε τις φετούλες της μπανάνας και τις βουτάτε στη σοκολάτα τουλάχιστον ως τη μέση. Αφήνετε τις φετούλες πάλι στο δίσκο να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
- Βάζετε την σαντιγί σε κορνέ με λεπτή αστεράτη μυτούλα. Με ένα κουτάλι γεμίζετε τις τάρταλέτες με σάλτσα καραμέλας. Διακοσμείτε τη μισή πλευρά της επιφάνειας της ταρταλέτας με ροζετούλες από σαντιγί και στην υπόλοιπη μπήγετε από 3-4 φετούλες μπανάνας.
- Οι ταρταλέτες σας είναι έτοιμες για σερβίρισμα.