Το κουνουπίδι είναι από τις αγαπημένες μου χειμωνιάτικες βραστές σαλάτες, ειδικά όταν το συνδυάζω με μπρόκολο. Αυτή τη φορά είπα να το κάνω σούπα βελουτέ. Και για να της δώσω ένταση, γαλατένια γεύση και καλύτερη υφή –αφού δεν ήθελα να της βάλω πατάτα – της πρόσθεσα τραχανά και την έβρασα μαζί με νερό και γάλα. Έγινε τέλεια και προτείνω να τη δοκιμάσετε κι εσείς το συντομότερο δυνατόν.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 μέτριο κουνουπίδι
- 1 μεγάλη κουτ. σούπας βούτυρο
- 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 400γρ. νερό
- 400γρ. γάλα
- αλάτι, πιπέρι
- 50γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο τυρί πικάντικο λεπτοτριμμένο
- 3 κουτ. σούπας τραχανά ξινό
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε το κουνουπίδι από τα εξωτερικά φύλλα, και το κόβετε στα τέσσερα και μετά σε μικρότερα μπουκέτα. Το αφήνετε για 10 λεπτά μέσα σε ξυδόνερο, το στραγγίζετε και το βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζετε και κρατάτε λίγο από το ζωμό του.
- Πετάτε το υπόλοιπο ζουμί και στην ίδια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε λίγο ακόμα και προσθέτετε στην κατσαρόλα το βρασμένο κουνουπίδι και ανακατεύετε για λίγο.
- Ύστερα ρίχνετε το νερό, το γάλα, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε τη σούπα για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι και πολτοποιείτε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα.
- Προσθέτετε το τριμμένο τυρί, το βούτυρο κι ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν στο μίγμα. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και την πυκνότητα της σούπας. Αν είναι πολύ αραιή τη βράζετε λίγο ακόμα να δέσει, αν είναι πολύ πηχτή της προσθέτετε λίγο ζωμό από το κουνουπίδι να αραιώσει.
- Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή βαθιά πιάτα προσθέτοντας τριμμένο πιπέρι και λίγα κρουτόν από πάνω ή όπως αλλιώς σα αρέσει.