Περίμενε και περίμενε και περίμενε καρτερικά να έρθει η ώρα της. Και ήρθε σήμερα. Την «έσφαξα» με το μαχαίρι του ψωμιού και η περισσότερη έγινε πίτα αλμυρή ως συνήθως. Την υπόλοιπη την έφτιαξα σούπα γλυκοξυνούτσικη και πικάντικη λόγω φρέσκου τζίντζερ. Από τις αγαπημένες μου σούπες.
Υλικά για 6 άτομα:
- 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 800γρ. κολοκύθα κόκκινη ή κίτρινη καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
- 200γρ. καρότα καθαρισμένα σε χοντρές ροδέλες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα 4
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα μόνο το λευκό μέρος
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
- 1 κουτ. σούπας γεμάτη από μίγμα μπαχαρικών σε σκόνη (κόλιανδρο, κανέλα, κύμινο, κουρκουμά) ή κάρι
- 1.200 ml νερό
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ όσο ένα καρύδι καθαρισμένο από τη φλούδα και ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 λάιμ ξύσμα και χυμός
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε τα λαχανικά για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και σοτάρετε για μισό λεπτό ακόμη.
- Ρίχνετε στην κατσαρόλα το νερό, αλατοπίπερο κι αφήνετε τα λαχανικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 35 λεπτά.
- Τότε τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιείτε τη σούπα επί τόπου με ραβδομπλέντερ.
- Δοκιμάζετε και αν είναι απαραίτητο, αλατοπιπερώνετε ξανά, ανάλογα με τη γεύση σας. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή προσθέτετε λίγο νερό και της δίνετε μια βράση ακόμα. Αν είναι αραιή την αφήνετε να βράσει λίγο για να δέσει. Προσθέσετε στο τέλος το ξυσμένο τζίντζερ, το ξύσμα και το χυμό του λάιμ για να κρατήσουν τη σπιρτάδα τους και το βούτυρο.
- Διατηρείτε και σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή φλιτζάνια. Συνοδεύετε με φρυγανισμένο ψωμί και ψημένους κολοκυθόσπορους.