Το No 1 μυστικό αυτής της πίτας αλλά και της μαγειρικής κι όλων των συνταγών γενικότερα είναι η επιλογή της πρώτης ύλης. Αν σε προδώσει η πρώτη ύλη ακυρώνεται όλη σου η προσπάθεια και λυπάσαι τα κομμένα φτερά και τον κόπο σου. Διαλέξτε φρέσκες τραγανές κολοκύθες και τροφαντά φυλλαράκια από δυόσμο και βασιλικό, μια ωραία πικάντικη φέτα και το καλύτερο βούτυρο και ελαιόλαδο για τη ζύμη σας. Οι κολοκυθόσποροι είναι προαιρετικοί αλλά κάνουν τη διαφορά πιστέψτε με…
Υλικά για ένα ταψί διαστ. 26Χ38εκ.
Για τη ζύμη
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 100γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 αβγό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Για τη γέµιση
- 1 κιλό ψίχα από κολοκύθα ψημένη και καθαρισμένη (ζυγισμένη μετά το ψήσιμο)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (εγώ έβαλα νεροκρέμμυδο Ζακύνθου)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον λάδι για το άλειμμα των φύλλων
- 300γρ. φέτα σε κομμάτια
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
- 1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό
- 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ψήσιµο
- 1 κρόκο αβγού χτυπηµένο µε 1 κουτ. σούπας νερό
- λίγο σουσάµι
- λίγους κολοκυθόσπορους (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη: Ρίχνετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο του µια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το αβγό, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αρχίζετε να παίρνετε αλεύρι από γύρω γύρω και ανακατεύετε όλα τα υλικά µαζί. Τέλος, τους κάνετε ένα γρήγορο ζύµωµα και αφήνετε τη ζύµη στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε καλά στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνετε το κρεμμύδι, προσθέτετε το 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνετε σε ένα μπολ την ψημένη ψίχα της κολοκύθας, την πατάτε με πιρούνι ή με την πρέσα του πουρέ να λιώσει ελαφρά, προσθέτετε από πάνω τα σοταρισμένα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε στη συνέχεια τη φέτα, το γιαούρτι, τα αβγά, το δυόσμο (φρέσκο και ξερό). το βασιλικό και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε λίγο και προσθέτετε στη γέμιση επιπλέον αλατοπίπερο αν το επιθυμείτε.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC στον αέρα και τοποθετείτε στον πάγκο ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Χωρίζετε τη ζύµη σε δύο µπάλες (η μία ελαφρώς μεγαλύτερη) και ανοίγετε πρώτα τη μεγάλη πάνω στο χαρτί σε φύλλο μακρόστενα, στο μέγεθος του ταψιού και λίγο μεγαλύτερο και σε πάχος 3χιλ. περίπου.
- Λαδώνετε καλά το ταψί σας και με τη βοήθεια του χαρτιού μεταφέρετε, αναποδογυρίζετε και στρώνετε το πρώτο χειροποίητο φύλλο στο ταψί, αφήνοντας να εξέχει στα πλάγια. Αν χρειαστεί, κόβετε ζύμη από όπου περισσεύει και την «τσοντάρετε» εκεί που σας λείπει. Δεν πειράζει καθόλου.
- Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και την ισιώνετε από πάνω. Να μην είναι πάνω από δυο δάχτυλα πάχος. Ανοίγετε το δεύτερο φύλλο και το στρώνετε από πάνω ενώνοντας τις άκρες του με αυτές του κάτω φύλλου.
- Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, την αλείφετε με τον κρόκο του αβγού, πασπαλίζετε με σουσάμι και κολοκυθόσπορους και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
- Τη σερβίρετε χλιαρή ή και κρύα κόβοντας σε κομμάτια εκεί που χαράξατε.