Τραγανή κι εντελώς αλάδωτη σαν ζύμη τάρτας, έχει ακριβώς τις σωστές αναλογίες και δεν χρειάστηκε ούτε σταγόνα από οτιδήποτε άλλο υγρό, έστω και νερό. Τίποτα. Η τέλεια ζύμη! Δοκιμάστε τη σε μικρά και μεγάλα πιτάκια και θα ενθουσιαστείτε. Η συγκεκριμένη κολοκυθόπιτα μοιάζει με σκεπαστή τάρτα. Έχει λίγο τυρί γιατί ήθελα να αναδείξω τη γεύση της κολοκύθας κι όχι να την κρύψω κάτω από την ένταση του τυριού.
Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 30-32εκ.
Για τη ζύμη
- 500γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 200γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
- 1 αβγό μεγάλο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Για τη γέµιση
- 1 κιλό ψίχα από κολοκύθα ψημένη και καθαρισμένη (ζυγισμένη μετά το ψήσιμο)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (εγώ έβαλα νεροκρέμμυδο Ζακύνθου)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον λάδι για το άλειμμα των φύλλων
- 250γρ. φέτα σε κομμάτια
- 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 αβγό ελαφρά χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ψήσιµο
- 1 κρόκο αβγού χτυπηµένο µε 1 κουτ. σούπας νερό
- λίγους κολοκυθόσπορους (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη: Ρίχνετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο του µια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το ελαιόλαδο, το αβγό, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αρχίζετε να παίρνετε αλεύρι από γύρω γύρω και ανακατεύετε όλα τα υλικά µαζί. Τέλος, τους κάνετε ένα γρήγορο ζύµωµα και αφήνετε τη ζύµη στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε καλά στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνετε το κρεμμύδι, προσθέτετε το 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνετε σε ένα μπολ την ψημένη ψίχα της κολοκύθας, την πατάτε με πιρούνι ή με την πρέσα του πουρέ να λιώσει ελαφρά, προσθέτετε από πάνω τα σοταρισμένα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε στη συνέχεια τη φέτα, το αβγό, το δυόσμο, το βασιλικό και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε λίγο και προσθέτετε στη γέμιση επιπλέον αλατοπίπερο αν το επιθυμείτε.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC στον αέρα και τοποθετείτε στον πάγκο ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Χωρίζετε τη ζύµη σε δύο µπάλες (η μία ελαφρώς μεγαλύτερη) και ανοίγετε πρώτα τη μεγάλη πάνω στο χαρτί σε στρογγυλό φύλλο στο μέγεθος του ταψιού και λίγο μεγαλύτερο και σε πάχος 3χιλ. περίπου.
- Λαδώνετε καλά το ταψί σας και με τη βοήθεια του χαρτιού μεταφέρετε, αναποδογυρίζετε και στρώνετε το πρώτο χειροποίητο φύλλο στο ταψί, αφήνοντας να εξέχει στα πλάγια. Αν χρειαστεί, κόβετε ζύμη από όπου περισσεύει και την «τσοντάρετε» εκεί που σας λείπει. Δεν πειράζει καθόλου.
- Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και την ισιώνετε από πάνω. Να μην είναι πάνω από δυο δάχτυλα πάχος. Ανοίγετε το δεύτερο φύλλο και το στρώνετε από πάνω ενώνοντας τις άκρες του με αυτές του κάτω φύλλου.
- Τσιμπάτε με πιρούνι τη ζύμη, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, την αλείφετε με τον κρόκο του αβγού, πασπαλίζετε κολοκυθόσπορους και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
- Τη σερβίρετε χλιαρή ή και κρύα κόβοντας σε κομμάτια εκεί που χαράξατε.