Μοιάζουν με πίτες για σουβλάκι και η αλήθεια είναι πως μπορείτε να τις γεμίσετε και να τις σερβίρετε με ό,τι τραβά η όρεξή σας. Από παντσέτα, κοτόπουλο ψητό, λουκάνικο -όλα ψιλοκομμένα, σάλτσα κιμά, τόνο, σολομό καπνιστό, ψητά λαχανικά, πράσινη σαλάτα, ντομάτα, κρεμμύδι, πικάντικες σος, μουστάρδα, γιαούρτι κι ότι άλλο αγαπάτε. Εδώ η πρότασή μου είναι για ένα διαφορετικό πρωινό που είμαι σίγουρη πως θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά για 6 πίτες
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό ζεστό (όχι καυτό)
- 100γρ. γιαούρτι
- 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- αλάτι
Για το άνοιγμα του φύλλου και το τηγάνισμα
- Σουσάμι
- Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
- βούτυρο Lurpak
Για συνοδεία
- φρέσκο τυρί κρέμα Arla
- ξύσμα 1 λεμονιού
- μέλι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το νερό. Ξεκινάτε να ανακατεύετε στην αρχή και να ζυμώνετε στη συνέχεια μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, αρκετά εύπλαστη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει κερδίζοντας μισή φορά τον όγκο της ακόμα. Στη συνέχεια την πλάθετε σε κορδόνι και τη χωρίζετε σε 6 ίσα κομμάτια.
- Πλάθετε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλίτσα και τις αφήνετε στο μπολ σκεπασμένες με βαμβακερή πετσέτα για 15 λεπτά ακόμα.
- Αλευρώνετε ελαφρά τον πάγκο σας. Παίρνετε και κυλάτε την κάθε μπαλίτσα πάνω σε σουσάμι. Στη συνέχεια με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε σε στρογγυλή πίτα μεγέθους όσο μια πίτα για σουβλάκι πασπαλίζοντας και από τις δύο μεριές με λίγο αλεύρι καθώς την ανοίγετε.
- Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και λιώνετε μέσα μισό κουταλάκι βούτυρο. Ψήνετε τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Δεν ξεχνάτε να βουτυρώσετε το τηγάνι με μισό κουταλάκι ακόμα βούτυρο όταν γυρίζετε κάθε πίτα να ψηθεί και από την άλλη.
- Σερβίρετε τις πίτες με φρέσκο τυρί κρέμα, ξύσμα λεμονιού, κανέλα και μέλι.
Σημείωση:
Μπορείτε να έχετε έτοιμες ψημένες από πριν τις πίτες και να τις ζεστάνετε τελευταία στιγμή πριν σερβίρετε.