Οι κρεμμυδοντολμάδες είναι ένα εκλεκτό πιάτο που φτιάχνουν οι νοικοκυρές σε πολλά μέρη της Ελλάδας και τους συναντάμε με διαφορετικές ονομασίες, όπως σουγάνια και κελέμια. Αλλού τους μαγειρεύουν στην κατσαρόλα κι αλλού στο φούρνο. Πότε με ντομάτα και πότε αβγολέμονο. Τους φτιάχνουν και ορφανούς, μόνο με ρύζι. Σε κάθε περίπτωση, η γλύκα και η νοστιμιά τους είναι ανυπέρβλητη. Αυτή τη φορά τους έφτιαξα στο φούρνο με ντομάτα αλλά πολύ σύντομα θα τους δοκιμάσω κι αλλιώς. Ούτως ή άλλως δεν βλέπω την ώρα… Φτιάξτε τους σαν κυριακάτικο φαγητό ή σε ένα φιλικό τραπέζι να μοιράσετε χαρά κι ευχαρίστηση στους αγαπημένους σας. Τη φασαρία τους την έχουν, δεν θα υποκριθώ πως είναι η πιο εύκολη συνταγή του κόσμου, αλλά ανταποδίδουν τον κόπο τους στο πολλαπλάσιο. Αξίζουν το κάθε λεπτό που θα ξοδέψεις και το κάθε δάκρυ που θα χύσεις για χάρη τους. Γατί μερικά δάκρυα μέχρι να καθαρίσεις τα κρεμμύδια και να τα ρίξεις στην κατσαρόλα θα σου ξεφύγουν και δεν θα είναι από συγκίνηση, στο υπογράφω.
Υλικά για 5-6 άτομα
- 8 κρεμμύδια λευκά μεγαλούτσικα (όσο πιο ομοιόμορφου μεγέθους γίνεται)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
- λίγο δυόσμο και βασιλικό ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
- 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο μοσχάρι με χοιρινό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο ρύζι
- τα εσωτερικά των κρεμμυδιών πολτοποιημένα
- 1 μικρή ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο ξυσμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι δυόσμο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι μικρό ξύσμα και χυμός
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο και βασιλικό πολύ ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε τα κρεμμύδια: Βάζετε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά καφέ φύλλα και τις ρίζες της βάσης τους. Με μια οριζόντια τομή και κόβετε ένα «καπάκι» από την πάνω πλευρά τους. Κάνετε και μια κάθετη χαρακιά από το πλάι μέχρι τη μέση του κρεμμυδιού.
- Όταν πάρει βράση το νερό τα ρίχνετε στην κατσαρόλα για 15-20 λεπτά να μαλακώσουν και μέχρι να χωρίζονται εύκολα τα φύλλα. Σουρώνετε τα κρεμμύδια και τα αφήνετε να κρυώσουν σε σουρωτήρι. Με ένα κουταλάκι σπρώχνετε τις καρδιές των κρεμμυδιών και τις πολτοποιείτε στο μούλτι.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση αναμιγνύοντας όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και την αφήνετε στο ψυγείο.
- Όταν κρυώσουν τα κρεμμύδια τα χωρίζετε σε κρεμμυδόφυλλα. Παίρνετε κουταλιές γέμισης και την τυλίγετε μέσα σε κρεμμυδόφυλλα, φτιάχνοντας ντολμάδες κρεμμυδιού. Με ένα κλείσιμο της χούφτας, αν έχουν βράσει σωστά τα κρεμμύδια, κλείνουν με απίστευτη ευκολία. Λαδώνετε ελαφρά το ταψί σας και ξεκινάτε να αραδιάζετε τους κρεμμυδοντολμάδες στη σειρά στριμωχτά τον ένα με τον άλλο.
- Όταν τελειώσετε χτυπάτε στο μούλτι τις ντομάτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο νεράκι και τις πολτοποιείτε. Προσθέτετε αλατοπίπερο και ψιλοκομμένο δυόσμο και περιχύνετε τους κρεμμυδοντολμάδες. Προσθέτετε στο ταψί λίγο νεράκι ακόμα και ψήνετε για μιάμιση ώρα τουλάχιστον, μέχρι να πιει τα υγρά του το φαγητό και να πάρουν χρώμα οι ντολμάδες από πάνω. Αφήνετε το φαγητό εκτός φούρνου να κρυώσει πριν σερβίρετε.
- Ετοιμάζετε το μίγμα με το γιαούρτι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και σερβίρετε τους κρεμμυδοντολμάδες χλιαρούς συνοδεύοντας με τη σάλτσα γιαουρτιού.