Όταν βρίσκω κολοκυθάκια τόσα δα μικρούλικα, τα ονειρεύομαι μαγειρεμένα με κατσικάκι και φρέσκια ντομάτα. Καλοκαιρινό πιάτο, που μοσχομυρίζει κυριακάτικο τραπέζι. Αν και το κρέας είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του πιάτου, η φρέσκια ντομάτα και τα κολοκυθάκια είναι το παν για τη συνταγή. Η ντομάτα πρέπει να είναι φρέσκια, τριμμένη στον τρίφτη και τα κολοκυθάκια τα μικρότερα που θα βρείτε στην αγορά. Η αλήθεια είναι πως γίνεται υπέροχο και με μοσχαράκι, όμως με κατσικάκι ή αρνάκι είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη εκδοχή του. Και ο δυόσμος καλύτερος από το μαϊντανό, αλλά όλα είναι θέμα γούστου κι η επιλογή δική σας.
Υλικά για 4 άτομα:
- 1 χεράκι κατσικίσιο κομμένο σε μερίδες
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι κρασί λευκό ξηρό ή ροζέ
- 3 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη
- 1 κιλό κολοκυθάκια ολόκληρα καθαρισμένα, πλυμένα και στεγνωμένα
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι ή μέλι
- 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο (τα φυλλαράκια) ψιλοκομμένο ή μαϊντανό
Εκτέλεση
- Αλατοπιπερώνετε το κρέας και ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. Βάζετε τα κομμάτια του κρέατος στο καυτό λάδι και τα ροδίζετε πρώτα από τη μια και μετά από την άλλη πλευρά.
- Βγάζετε το κρέας σε πιατέλα, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και περνάτε τα κολοκυθάκια από ελαφρύ τηγάνισμα, να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε στην άκρη σε ξεχωριστή πιατέλα.
- Ρίχνετε στην κατσαρόλα λίγο ακόμα ελαιόλαδο και μετά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα γυρίζετε λίγο στο καυτό λάδι να γυαλίσουν και ύστερα προσθέτετε ξανά στην κατσαρόλα το κρέας. Σβήνετε με το κρασί και κουνάτε την κατσαρόλα ελαφρά.
- Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε την ξυσμένη ντομάτα, το πετιμέζι, αλατοπίπερο, λίγο από το δυόσμο και ελάχιστο νερό. Κουνάτε την κατσαρόλα να πάει η ντομάτα παντού και αφού πάρει το φαγητό μια καλή βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Αλατοπιπερώνετε τα κολοκυθάκια και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα, στα κενά που έχει αφήσει το κρέας. Κουνάτε την κατσαρόλα να σκεπαστούν με τη σάλτσα, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα, ρίχνετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κρέας, να γίνουν τα κολοκυθάκια (προσοχή μη λιώσουν) και να μελώσει η σάλτσα.
- Δοκιμάζετε το φαγητό για αλατοπίπερο και σβήνετε τη φωτιά. Προσθέτετε επιπλέον δυόσμο και σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.