Και μπορεί οι Συριανοί να μην ανακάλυψαν την ομελέτα με κολοκυθάκια, επινόησαν όμως και της χάρισαν το καλύτερο δυνατό όνομα έτσι ώστε να σου μείνει αξέχαστη. Το πώς και το γιατί μην το ρωτάτε. Φτιάξτε μια να τη χτυπήσετε με καλό ψωμί, φέτα και ντομάτα και το σκεφτόμαστε άλλη ώρα.
Στο Ελληνικό Καφενείο στη Σύρο -από όπου και η φωτογραφία- μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα τιριτιτίμ, φτιαγμένη από τα χεράκια του Νάσου Καρανικόλα. Θα σας τη σερβίρει κάπως έτσι… Το Ελληνικό Καφενείο που πλέον ονομάζεται σκέτο “Ελληνικόν” βρίσκεται σε ένα υπέροχο νεοκλασσικό κτήριο στην πλατεία της Ερμούπολης από εκείνα με τις καμάρες και στην ουσία πρόκειται για ένα all day cafe – bar restaurant που το πρωί θα πας για καφέ και πρωινό, αλλά και φαγητό και ποτό το βράδυ. Είναι το αγαπημένο μου σημείο στην Ερμούπολη από το πρωί ως αργά το βράδυ.
Υλικά για 2 άτομα:
- 4 κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια ή ροδέλες
- 6 αβγά
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- μερικά φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμυδάκι και τα κολοκύθια 9-10 λεπτά. Ενδιάμεσα αλατίζετε ελαφρά.
- Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά με αλατοπίπερο και λίγο νερό και περιχύνετε τα κολοκύθια στο τηγάνι. Με μια σπάτουλα ανοίγετε την ομελέτα κάθε τόσο σε διάφορα σημεία για να πηγαίνει από κάτω το αβγό. Αφού πάρει χρώμα η κάτω πλευρά, με τη βοήθεια πιάτου γυρίζετε το τιριτιτίμ να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
- Σερβίρετε το τιριτιτίμ σε πιάτο και συνοδεύετε με φέτα ή άλλο τυρί της επιλογής σας. Τα γρονθοτυράκια του Ζωζεφίνου είναι όνειρο και της ταιριάζουν γάντι!