Ένα deli- snack-cafe στην Άνω Σύρο με γαλλικό όνομα που εμένα προσωπικά που θυμίζει τη σπηλιά του Αλί Μπαμπά που δεν έχω δει ποτέ, αλλά έτσι την έχω φανταστεί, γεμάτη κρυμμένους θησαυρούς.
Maison de meze λοιπόν ή αλλιώς ο φιλόξενος οίκος του μεζέ, του Ιάσωνα και της Ελένης στην Άνω Σύρο που στα λιγοστά τετραγωνικά του έχει χωρέσει παραδοσιακά προϊόντα από τη Σύρο κι από όλη την Ελλάδα κλεισμένα μέσα σε βαζάκια κι όμορφες συσκευασίες, καφέ, αφεψήματα, σπιτικά αναψυκτικά, ένα μεζεδάκι για το τσίπουρο, μια συλλογή από υπέροχα ξύλινα κοσμήματα, χαμηλόφωνες μουσικές κι ειλικρινή χαμόγελα. Αυτά θα βρεις, αυτά θα σερβιριστείς και κάτι από αυτά θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας για νόστιμο σουβενίρ.
Σε κομβικό σημείο της Πιάτσας, σε μια στροφή που είτε ανεβαίνοντας είτε κατεβαίνοντας θα σε ρίξει θέλοντας και μη πάνω του, βρίσκεται το maison. Μέσα σε ένα δίπατο σπιτάκι χτισμένο σε βράχο. Θα σκαρφαλώσεις τα λιγοστά σκαλάκια που χωρίς να το καταλάβεις θα σε ανεβάσουν στα δυο τρία επίπεδα του ισογείου μέχρι να ανακαλύψεις σε όλες τις εσοχές και τα ράφια του –τι σας έλεγα για τη σπηλιά του Αλή Μπαμπά –τους μικρούς χειροποίητους θησαυρούς του.
Ο Ιάσωνας Μίχος είναι ένα νέο παιδί από το Πήλιο που σπούδασε Φυσικός στην Αθήνα, αλλά τα τελευταία 7 χρόνια ζει στη Σύρο με τη σύντροφό του την Ελένη Αβραμίδου από τη Θεσσαλονίκη που στη Σύρο έφτασε σαν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο. Πρώτα ερωτεύτηκαν μεταξύ τους, ύστερα την Άνω Σύρο κι ύστερα τους ερωτεύτηκε κι αυτή. Έτσι πριν τέσσερα χρόνια άνοιξαν αυτό το μικρό μαγαζάκι με παραδοσιακά προϊόντα, που μπορείς να καθίσεις κιόλας να τα δοκιμάσεις γι’ αυτό κι εκείνοι το λένε «Παρασκευαστήριο – Δοκιμαστήριο». Το σπίτι τους είναι από πάνω κι η δουλειά τους από κάτω. Μα δεν μετάνιωσαν, αναρωτιέται ο δικηγόρος του διαβόλου. Για το μόνο που έχουν μετανιώσει είναι που δεν το έκαναν νωρίτερα με διαβεβαιώνει ο Ιάσωνας. Μπορεί να τρέχουν σαν τρελοί τώρα το καλοκαίρι, το χειμώνα όμως βιώνουν την ευτυχία εδώ πάνω.
Οι Πανοχωρίτες τους καλοδέχτηκαν και μόλις άνοιξαν το μαγαζάκι έσπευσαν να τους αγκαλιάσουν και να τους ενισχύσουν ψωνίζοντας τα προϊόντα τους. Έτσι είναι οι συριανοί, να τα λέμε αυτά. Δεν σε μετράνε σαν ξένο, αλλά σαν άνθρωπο και σαν επαγγελματία. Αν είσαι συνεπής και κάνεις σωστά τη δουλειά σου έχει καλώς, αν όχι, κακό του κεφαλιού σου. Στο «Maison de Μεζέ» λοιπόν θα βρείτε λουκούμια και χαλβαδόπιτες «Συκουτρή», παστελάκια συριανά, αλλά και ξεχωριστά παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, όπως καπνιστό τονάκι Αλονήσου, τυρί βολάκι που παρασκευάζουν μόνοι τους με πέτρωμα που παίρνουν από την Τήνο, χειροποίητα παξιμαδάκια, μέλι, βότανα, μυρωδικά και τσάγια, κρίταμα και πιπεριές τουρσί, καπνιστό αλάτι από το Μεσολόγγι, κρητικά ζυμαρικά της Μελκο, κάπαρη που μαζεύει με τα χέρια του ο Ιάσωνας και φυσικά, δικές του μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, μεταξύ των οποίων τζίντζερ που με τρέλανε και μαρμελάδα από κράνα τα οποία τους στέλνει η μαμά της Ελένης από τη Βόρεια Ελλάδα.
Η Ελένη φτιάχνει επίσης χειροποίητη σαλονικιώτικη μουστάρδα με μέλι και καπνιστή πάπρικα και ταχίνι σε ένα μικρό οικιακό μύλο. Οι ποσότητες είναι μικρές, ελάχιστες, όσα χωράνε να βράσουν σε μια μεγάλη οικιακή κατσαρόλα. Ότι παράγουν οι ίδιοι έχει την ετικέτα τους την οποία έχει σχεδιάσει η Ελένη, αφού branding και merchandising τα έχει σπουδάσει. Η Ελένη με τον Πάνο Μπάτζιο σχεδιάζουν και φτιάχνουν επίσης μια υπέροχη σειρά από κοσμήματα και αναμνηστικά από φυσικό ξύλο που τη λένε «Wood in mood».
Κι όταν τελειώσεις με τα προϊόντα θα βγεις στην τοσοδούλα αυλή του με την κληματαριά. Εδώ δεν θα βρεις θέα, αλλά την καλύτερη περατζάδα της Άνω Σύρου, 2-3 τραπεζάκια, μερικά σκαμπό, σκαλάκια με μαξιλαράκια που θα σε καθίσουν και θα σε νοιαστούν. Πρώτα από όλα θα σε υποδεχτούν με ένα ποτήρι δροσερό νερό. Μέχρι να πάρεις μια ανάσα κι ύστερα κάτι θα βρεθεί.
Ένας μικρός αλλά ψαγμένος μεζές για το κρασί ή το τσίπουρο με ντοματούλα, κρίταμο, παξιμαδάκι και τονάκι Αλονήσου καπνιστό, μια πίτα με κολοκύθα ή κρίταμο, μια σπιτική λεμονάδα ή τζιντζεράδα, ένα τοστ με αληθινό ψωμί του Ντάνου, μια κρύα μακαρονοσαλάτα με σκιουφικτά της Μέλκο, καραμελωμένο κρεμμύδι και τυρί βολάκι δικής τους παρασκευής. Όλα τα φτιάχνουν μόνοι τους αλλά ο τρόπος μετράει πιο πολύ. Γιατί εδώ θα σου τα σερβίρουν με σπιτική οικειότητα και πηγαία ευγένεια.
Πολύς ο κόπος, πολλές οι ώρες, πολύ το μεράκι, αλλά το κουράγιο κι η όρεξη για δουλειά δεν τους εγκαταλείπει ευτυχώς. Τα καμαρώνω αυτά τα παιδιά και χαίρομαι την προκοπή, τη δημιουργικότητα και την εργατικότητά τους. Κάθε χρόνο και καλύτερα τους βλέπω. Αν βρεθείτε λοιπόν στην Άνω Σύρο σταματήστε στο «Μaison de Μεζέ» για να ξεδιψάσετε με μια σπιτική λεμονάδα ή ένα αρωματικό αφέψημα, ρίξτε μια ματιά στα ράφια του και είναι σίγουρο πως θα βρείτε κάτι πραγματικά νόστιμο να πάρετε μαζί σας.