Ένα από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά είναι τα γεμιστά. Ορφανά χωρίς κιμά. Εκτός από ντομάτες και πιπεριές μου αρέσει να βάζω στο ταψί και στρογγυλά κολοκύθια γιατί η ψίχα τους μου είναι πολύτιμη στη γέμιση.
Κάποιες φορές τους προσθέτω 2-3 κουταλιές κορινθιακή σταφίδα και κουκουνάρι. Όχι αυτή τη φορά γιατί δεν αρέσουν σε όλους. Αντ’ αυτών πρόσθεσα στη γέμιση 2 σπασμένες χάχλες. Εσείς μπορείτε να βάλετε ξινόχοντρο, τον κρητικό υπέροχο τραχανά ή άλλο ξινό τραχανά της επιλογής σας. Δίνει υπέροχη γεύση στα γεμιστά. Επίσης έβαλα ανάμεσά τους στο ταψί γλυκοπατάτες κομμένες σε πολύ χοντρά κομμάτια για να μην διαλυθούν αντί για πατάτες. Για να γνωρίζετε, οι γλυκοπατάτες δεν ανήκουν στο ίδιο σόι με τις πατάτες, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιγότερες θερμίδες από τις πατάτες. Κι επίσης είναι οι αγαπημένες της κόρης μου…
Αξίζει να θυμάστε πως στα γεμιστά βάζουμε πλούσια το καλύτερό μας ελαιόλαδο. Έξτρα παρθένο και χωρίς τσιγκουνιές στην ποσότητα. Βέβαια, όχι και τόσο που να κολυμπάνε να σωθούν μέσα του. Αλλιώς μην μπείτε στον κόπο να τα φτιάξετε, δεν θα πετύχουν, σας το εγγυώμαι, το έχω προσπαθήσει. Αν θέλετε να κάνετε δίαιτα, διαλέξτε άλλο φαγητό. Αυτό είναι λαδερό!
Υλικά για 6 άτομα
- 5 ντομάτες σφιχτές και ώριμες, μέτριες
- 4 πιπεριές πράσινες κατάλληλες για γεμιστά
- 3-4 κολοκύθια στρογγυλά
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
- 12 κουτ. σούπας γεμάτες ρύζι τύπου Καρολίνα
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
- 2 γλυκοπατάτες μεγάλες ή πατάτες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
- 6 κουτ. σούπας ξινόχοντρο ή 2 χάχλες σπασμένες σε κομματάκια
- 1 κουτ. σούπας πελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- λίγη ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένετε και στεγνώνετε τα λαχανικά σας. Παίρνετε τις 4 ντομάτες και με μια οριζόντια τομή από τη μεριά της βάσης, τους κόβετε τα καπάκια και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τη σάρκα τους και την κόβετε σε μικρά κυβάκια. Κόβετε στα τέσσερα και πολτοποιείτε την 5η ντομάτα στο multi μαζί με τα ζουμιά από τις υπόλοιπες 4 ντομάτες.
- Κόβετε τα καπάκια και από τις πιπεριές και τα κρατάτε στην άκρη. Αφαιρείτε προσεκτικά και πετάτε τους σπόρους.
- Αφαιρείτε και από τα κολοκυθάκια τα καπάκια και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε την ψίχα τους και την ψιλοκόβετε.
- Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το καρότο και την ψίχα από τα κολοκύθια, ίσα να γυαλίσουν. Προσθέτετε το ρύζι, τα κυβάκια της ντομάτας και μετά το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Αφού πάρει μια δυο βράσεις η γέμιση, προσθέτετε τον ξινόχοντρο ή τις σπασμένες χάχλες, ανακατεύετε καλά και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αραδιάζετε τα αδειασμένα λαχανικά σε ταψί ανάλογου μεγέθους και πασπαλίζετε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη. Ύστερα τα γεμίζετε χωρίς να τα ξεχειλίσετε με τη γέμιση που ετοιμάσατε.
- Αλατοπιπερώνετε τις γλυκοπατάτες ή τις πατάτες και τις τοποθετείτε ανάμεσα στα γεμισμένα λαχανικά. Ανακατεύετε τις πολτοποιημένες ντομάτες με το υπόλοιπο λάδι, τον διαλυμένο πελτέ, αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε όλο το φαγητό στο ταψί. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί ώστε η στάθμη των υγρών να φτάνει το ένα δάχτυλο.
- Σκεπάζετε τα λαχανικά με τα καπάκια τους και όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Το ξεσκεπάζετε και το ψήνετε για μισή ώρα ακόμη ξεσκέπαστο, να ξεροψηθούν τα λαχανικά από πάνω.