Μια πανεύκολη τάρτα που μοιάζει με πίτσα. Η ζύμη φτιάχνεται γρήγορα κι απλά ανακατεύοντας όλα τα υλικά της μέσα σε ένα μπολ με μια σπάτουλα και ούτε χέρι δεν χρειάζεται να βάλεις. Τόσο η βάση όσο και η επικάλυψη έχουν άρωμα Λέσβου αφού περιλαμβάνει ξερά σύκα, λαδοτύρι και ντόπιο λουκάνικο. Είναι η 2η συνταγή που μαγειρέψαμε στο 2ο Lesvos Food Festival που τελειώνει σήμερα.
Υλικά για μια ταρτιέραδιαστ.: 24-26εκ.
- 125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης λεπτοτριμμένο
- 3 αβγά
- 50γρ. γιαούρτι
- 1 κουτ. σούπας ούζο
- Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
Για την επικάλυψη
- 3-4 σύκα ξερά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια μεγάλα σε φέτες
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 150γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης σε κυβάκια
- 80γρ. μοσχαρίσιο λουκάνικο Λέσβου σε φετούλες ή άλλο αλλαντικό της επιλογής σας
- 1 κλαδάκι μαντζουράνα φρέσκια
Εκτέλεση
- Κόβετε τα σύκα σε μέτρια κομμάτια και τα αφήνετε στην άκρη.
- Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε το κρεμμύδι και λίγο νερό και βράζετε μέχρι να πιει το νερό και να μαλακώσει. Προσθέτετε το ελαιόλαδο σοτάρετε μέχρι να γλασάρει. Προσθέτετε το πετιμέζι και αφού μελώσει το κρεμμύδι το αφήνετε στην άκρη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μέσα σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης και τα ανακατεύετε με μια σπάτουλα, μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα. Λαδώνετε την ταρτιέρα ή το ταψάκι σας και στρώνετε μέσα τη ζύμη που ετοιμάσατε. Με τη σπάτουλα την πιέζετε να πάει παντού.
- Μοιράζετε πάνω στη ζύμη το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα σύκα και το ψιλοκομμένο αλλαντικό της επιλογής σας. Ρίχνετε από πάνω τα κυβάκια από το λαδοτύρι όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται και μετά τα φυλλαράκια της μαντζουράνας.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη σας.
- Τη σερβίρετε ζεστή κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζοντας με επιπλέον φυλλαράκια μαντζουράνας, αν το επιθυμείτε.