Αγαπημένο πρωινό-μεσημεριανό πιάτο που στο χωριό μου λένε brunch, αλλά δεν με χαλάει κι ένα ζεστό απογευματόβραδο. Καλοκαιρινή ντομάτα βρασμένη με ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο. Χορηγός αρώματος ο βασιλικός και δυο αβγά να βράσουν μέσα της. Τι άλλο να ζητήσεις εκτός από λίγο ψωμάκι ζυμωτό ή λίγο περισσότερο αν χρειαστεί. Που θα χρειαστεί δηλαδή…
Υλικά για 2-4 άτομα για ντομάτες με αβγά (ανάλογα την πείνα)
- 4 μεγάλες ντομάτες ώριμες
- 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
- 2-3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- 1 κλαδάκι βασιλικό
- 4 αβγά
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις ντομάτες στα τέσσερα. Τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ και τις ρίχνετε σε βαθύ τηγάνι μαζί με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο.
- Βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτετε το βασιλικό, δοκιμάζετε για επιπλέον αλατοπίπερο κι ανακατεύετε.
- Σπάζετε προσεκτικά τα αβγά ένα ένα μέσα σε μπολ και τα ρίχνετε στο τηγάνι σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να πήξουν τα αβγά.
- Σερβίρετε το φαγητό με λίγο ακόμη πιπέρι, φυλλαράκια βασιλικού και μπόλικο ζυμωτό ψωμί.