Parfait στα γαλλικά θα πει τέλειο! Στα ελληνικά όμως, παρφέ είναι το αγαπημένο μου παγωτό, από τότε που ήμουν παιδί: Βελούδινη παγωμένη κρέμα που σε κάθε κουταλιά επιφυλάσσει πολλές μικρές συγκινήσεις στον ουρανίσκο, με κομματάκια από καβουρντισμένο αμύγδαλο και κόκκινο κεράσι! Μια ξαφνική νοσταλγία για παγωτό παρφέ με κυρίευσε και το ξανάφτιαξα αλλιώς. Πρόσθεσα στην αφράτη κρέμα κομματάκια από τον αγαπημένο μου Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια και αντικατέστησα τα κερασάκια γλασέ με μαρασκίνο. Αποφλοίωσα και καβούρντισα ελαφρώς τα αμύγδαλα και στο τέλος αποφάσισα να το σερβίρω σαν millefeuille, που θα πει «χίλια φύλλα». Αλλεπάλληλες στρώσεις από παγωτό παρφέ ανάμεσα σε «χίλια» καραμελωμένα φύλλα κρούστας. Και στην κορυφή, λίγα ακόμα κομματάκια Μακεδονικού Χαλβά με γεύση Βανίλια για παραπάνω γεύση! Απόλαυση x 1.000 δηλαδή…
Photo credits: Αντωνία Κατή
Υλικά
Για τα καραμελωμένα φύλλα
- 5 φύλλα κρούστας
- 70γρ. βούτυρο
- 70γρ. ζάχαρη
Για το παγωτό
- 3 ασπράδια αβγών
- 150γρ. ζάχαρη
- 50γρ. μέλι
- 50ml νερό
- 600ml κρέμα γάλακτος
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 150γρ. Μακεδονικός Χαλβάς με γεύση Βανίλια
- 150γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα, καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
- 100γρ. κερασάκια μαρασκίνο ή γλασέ, κομμένα στα τέσσερα
Για το σερβίρισμα
- Λίγος Μακεδονικός Χαλβάς με γεύση Βανίλια
- Μερικά κερασάκια μαρασκίνο ολόκληρα
Εκτέλεση
Για το παγωτό:
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Το τελευταίο λεπτό του χτυπήματος προσθέτετε το κονιάκ. Αφήνετε τη σαντιγί στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
- Βάζετε τη ζάχαρη με το μέλι και το νερό σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να διαλυθούν τα υλικά στο νερό και από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι, βράζετε δύο λεπτά ακόμη.
- Στο μεταξύ, χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Όταν η μαρέγκα θα μπορεί να σχηματίζει κορυφές και έχουν περάσει τα δυο λεπτά από το σημείο βρασμού, τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά και το ρίχνετε στη μαρέγκα με συνεχή ροή κορδονιού, ενώ το μίξερ βρίσκεται σε λειτουργία. Συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη (τουλάχιστον) μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει και να σφίξει καλά.
- Ανακατεύετε τη μαρέγκα με τη σαντιγί και παγώνετε το μίγμα σε παγωτομηχανή. Προσθέτετε στο μαλακό παγωτό τον Μακεδονικό Χαλβάμε γεύση Βανίλια, το καβουρντισμένο αμύγδαλο και τα κερασάκια και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Μεταφέρετε το παγωτό σε δοχείο και το βάζετε στην κατάψυξη.
Για τα καραμελωμένα φύλλα:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στον αέρα, στους 170οC. Πάνω στον πάγκο της κουζίνας, σε χαρτί ψησίματος, απλώνετε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνετε ελαφρά με ένα πινέλο και το πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, βουτυρώνοντάς τα και πασπαλίζοντάς με ζάχαρη ενδιάμεσα. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα φύλλα στη μέση κατά μήκος και κατά πλάτος κάνοντας έναν σταυρό και μετά τα χαράζετε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια, 24 συνολικά.
- Μεταφέρετε τα φύλλα μαζί με το χαρτί σε ένα ρηχό ταψί. Καλύπτετε τα φύλλα με δεύτερο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε από επάνω ένα λίγο μικρότερο ταψί, ώστε να πιέζει τα φύλλα, για να βγουν ίσια μετά το ψήσιμο.
- Βάζετε τα ταψιά στο φούρνο και ψήνετε για 15-20 λεπτά έως ότου πάρουν ξανθό χρώμα.
- Βγάζετε τα φύλλα από το φούρνο και όταν κρυώσουν μπορείτε να ετοιμάσετε το μιλφέιγ ως εξής: Βάζετε το 1οφύλλο σε ένα πιάτο και απλώνετε από πάνω λίγο παγωτό. Συνεχίζετε με το 2ο φύλλο και στη συνέχεια παγωτό, 3ο φύλλο και παγωτό και τελειώνετε με το 4οφύλλο που, αν θέλετε, μπορείτε να το σπάσετε σε κομματάκια. Πασπαλίζετε από πάνω με λίγο ακόμα Μακεδονικό Χαλβά με γεύση Βανίλια, γαρνίρετε με ένα κερασάκι και σερβίρετε.
1 comment
[…] […]