Κάποιες φορές τα πειράματα στην κουζίνα πετυχαίνουν. Άλλες πάλι όχι. Αυτή η ντοματόσουπα όμως που πατάει με το ένα πόδι στην Ισπανία και με το άλλο στη Λέσβο ήρθε κι έδεσε με τις ωραίες καλοκαιρινές ντομάτες, το βασιλικό και τη φέτα κι έγινε μούρλια.
Το γκασπάτσο είναι μια πολύ ωραία ανδαλουσιανή σούπα που τρώγεται ωμή και κρύα και μου αρέσει πολύ. Τα υλικά της είναι ντομάτα, κρεμμύδι, ψωμί, λάδι, ξύδι, αγγούρι κλπ. όλα αυτά πολτοποιούνται, η σούπα μένει στο ψυγείο να ενωθούν τα αρώματά της και σερβίρεται παγωμένη, συνήθως το καλοκαίρι. Η ντοματόσουπα που σας προτείνω είναι μαγειρεμένη, όχι ωμή γι’ αυτό τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα. Αγγούρι και ξύδι δεν έβαλα και αντικατέστησα το ψωμί με χάχλες σπασμένες. Αυτές ειδικά, δεν τις μαγείρεψα γι’ αυτό έμειναν τραγανές κι έδωσαν πολύ ενδιαφέρουσα υφή στη σούπα.
Αλήθεια, ξέρετε τι είναι οι χάχλες. Πρόκειται για παραδοσιακό προϊόν της Λέσβου και φτιάχνονται από ελαφρώς ξινό τραχανά. Μόλις ετοιμάσουν τον τραχανά από κατσικίσιο γάλα που έχουν αφήσει να ξυνίσει λίγο και το έχουν βράσει καλά, το ζυμώνουν με κουρκούτη (σπασμένο στάρι, αλεύρι και σιμιγδάλι). Όσο ακόμα είναι φρέσκος ο τραχανάς, αντί να τον κομματιάσουν όπως τον ξυνόχοντρο και να τον απλώσουν να στεγνώσει, τον πλάθουνε σε κουπάκια μεγέθους χούφτας. Ύστερα αφήνουν τις χάχλες να στεγνώσουν καλά στον ήλιο κι έπειτα τις συσκευάζουν σε κουτιά ή πάνινες σακούλες. Οι χάχλες τρώγονται γεμιστές σαν μεζές. Συνήθως τις γεμίζουν με ψιλοκομμένα λαχανικά και τυράκι και τις περνάνε για λίγο από το φούρνο να μαλακώσουν.
Εγώ τις έφερα από το νησί στη βαλίτσα μου και μου έσπασαν κάποιες. Αυτά τα κομμάτια έβαλα στη σούπα μου. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη νοστιμιά της…
Υλικά για 4 άτομα:
- 1.300γρ. ντομάτες καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
- 1 κρεμμύδι μέτριο σε φετούλες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας κοφτό ζάχαρη
- 1 κλαδάκι βασιλικό (τα φυλλαράκια)
- 1 κλαδάκι δυόσμο (τα φυλλαράκια)
- 3 χάχλες σπασμένες
για το σερβίρισμα
- λίγη φέτα ή λίγο γιαούρτι αν προτιμάτε
- φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε μία κουταλιά από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για ένα λεπτό. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τις ντομάτες και τις σοτάρετε για ένα λεπτό ακόμα ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το δυόσμο και το βασιλικό και βράζετε τη σούπα για μισή ώρα τουλάχιστον.
- Την πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα και βράζετε για λίγο ακόμα μέχρι να δέσει. Δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι και τραβάτε τη σούπα από τη φωτιά.
- Προσθέτετε τις σπασμένες χάχλες και ανακατεύετε. Αν θέλετε μπορείτε να τη σερβίρετε έτσι ζεστή. Εγώ προτίμησα να την αφήσω να κρυώσει και μετά την έβαλα να κρυώσει καλά στο ψυγείο.
- Τη σέρβιρα πασπαλισμένη με λίγη φέτα και με επιπλέον φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού. Στη δική μου πρόσθεσα κι ένα παγάκι…