Η Ερεσός της Λέσβου φημίζεται για την Σαπφώ, την ατελείωτη παραλία, το μαγικό ηλιοβασίλεμα και τα υπέροχα σύκα της. Πριν λίγες μέρες είχα τη χαρά να μαγειρέψω ένα τσιζκέικ φούρνου με αυτά τα φοβερά σύκα, με βράσμα από ξερά σύκα και ανθότυρο Λέσβου στα πλαίσια του 2ου Lesvos Food Fest. Να, εδώ σας έχω σας έχω μερικές φωτογραφίες του Γιώργου Παπαδόπουλου (να είναι καλά γιατί εγώ δεν είχα καμία) και τη συνταγή έτσι όπως τη μαγείρεψα την προηγούμενη Κυριακή στο υπέροχο Parasol…
Υλικά για ένα μέτριο ταψάκι
Για τη μαρμελάδα σύκου και την επικάλυψη
- 500γρ. αποξηραμένα σύκα Ερεσσού
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ βράσμα (πετιμέζι σύκου)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο Λέσβου
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη βάση
- 250γρ. παξιμάδι γλυκάνισου τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας βράσμα (πετιμέζι σύκου)
- 80γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το μείγμα του τυριού
- 700γρ. ανθότυρο Λέσβου
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
- 5 αβγά
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Εκτέλεση
- Κόβετε τα σύκα σε κομματάκια και τα ρίχνετε σε κατσαρολάκι. Προσθέτετε το ούζο, το ξύσμα λεμονιού και το νερό. Τα αφήνετε να βράσουν 5 λεπτά να μαλακώσουν και προσθέτετε το πετιμέζι του σύκου. Δίνετε μια τελευταία βράση στα σύκα και τα αφήνετε εκτός φωτιάς να κρυώσουν.
- Τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ ώστε να αποκτήσουν υφή μαρμελάδας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο πετιμέζι και λίγο ούζο ακόμα.
- Κάνετε τα παξιμάδια σκόνη στο μπλέντερ και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το βράσμα και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάτε λίγο ακόμη μέχρι να πάρετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος το οποίο στη συνέχεια αδειάζετε στο ταψάκι σας και το στρώνετε πιέζοντας με την παλάμη σας. Πρέπει να καλυφτεί όλος ο πάτος του ταψιού και να γίνει μια συμπαγής βάση.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC στον αέρα. Μέσα σε λεκανίτσα ανακατεύετε με σύρμα τη μυζήθρα με το γιαούρτι να αφρατέψουν και στη συνέχεια προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αβγά ένα ένα, το κορν φλάουρ και το ούζο. Τέλος, προσθέτετε το 1/3 της μαρμελάδας σύκου κι ανακατεύετε με σπάτουλα να ενωθεί με το μίγμα του τυριού, αλλά όχι κι εντελώς.
- Αδειάζετε το μείγμα του τυριού πάνω από τη βάση του παξιμαδιού και ψήνετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά στους 160οC στον αέρα, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα περιμετρικά.
- Το ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν το βάλετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
- Σερβίρετε προσθέτοντας από πάνω την υπόλοιπη μαρμελάδα ξερών σύκων που έχετε φτιάξει.