Είναι μια τυρόπιτα που γίνεται με φύλλο χειροποίητο που ανοίγεται πολύ λεπτό και στη συνέχεια διπλώνεται, τυλίγεται σαλιγκάρι και τηγανίζεται σε καυτό λάδι. Μοιάζει με τη σκοπελίτικη, αλλά η αλοννησιώτικη είναι αλλιώτικη και μου έμαθε να τη φτιάχνω η κυρία Κατίνα Θεοδώρου από το ΙΚΙΟΝ στη Στενή Βάλα.
Λένε πως οι αλοννησιώτισσες διέδωσαν τη συνταγή της πίτας τους στη γειτονική Σκόπελο όπου πήγαιναν πότε νύφες, πότε εποχικές εργάτριες στα δαμάσκηνα και αυτό ήταν το κολατσιό που έφτιαχναν κι έτρωγαν στο διάλειμμα από τη δουλειά τους. Οι σκοπελίτισσες την προσάρμοσαν στα δικά τους γούστα και χούγια κι εγένετο σκοπελίτικη τυρόπιτα. Όπως και να έχει, και η μια και η άλλη είναι απίθανες πίτες. Το πρώτο μεγάλο μυστικό πάντως της αλοννησιώτικης τυρόπιτας είναι το τυρί. Με το ντόπιο κατσικίσιο τυρί τους είναι άλλο πράγμα. Εγώ τη δοκίμασα με το τυρί που φτιάχνει μόνη της η κυρία Κατίνα παρέα με σαλάτα ντολμαδάκια και ζυμωτό δικό της ψωμί. Κατά τα άλλα χρειάζεται δυνατή φωτιά και η αλήθεια είναι πως στο γκάζι γίνεται καλύτερη. Επίσης χρειάζεται και το κατάλληλο τηγάνι. Πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος -ούτε πολύ μεγαλύτερο ούτε πολύ μικρότερο από την πίτα δηλαδή- και βαθύ ώστε το τηγάνι να κρατά την πίτα και να μην την αφήνει να ανοίξει αλλά και χωρίς να τη στριμώχνει.
Υλικά για 4 κομμάτια:
- ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 λίγο επιπλέον για το άνοιγμα του φύλλου
- 500ml νερό (περίπου)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- Λίγο τσίπουρο ή λίγο ξύδι
- 600γρ. τυρί κατσικίσιο
- λίγο ελαιόλαδο και το λάδωμα του φύλλου
- ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη και κάνετε στη μέση λακκουβίτσα. Ρίχνετε εκεί το αλάτι, το τσίπουρο ή το ξύδι και το μισό νερό. Ανακατεύετε πολύ καλά και ζυμώνετε στη συνέχεια προσθέτοντας και το ανάλογο επιπλέο νερό μέχρι να πάρετε μια ζύμη σφιχτή που δεν θα ξεκολλάει στα χέρια μας. Την αφήνετε να ξεκουραστεί.
- Για κάθε τυρόπιτα, κόβετε και ζυγίζετε μια μπάλα ζύμης 250γρ. Η ποσότητα είναι λίγο μεγαλύτερη από τη χούφτα μας.
- Αλευρώνετε τον πάγκο σας ή το πλαστήρι και με τη βοήθεια λεπτής βέργας ανοίγετε πάνω του τη ζύμη σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορείτε. Ανά διαστήματα θα πασπαλίζετε και από πάνω λίγο αλευράκι να διευκολύνεστε στη διαδικασία.
- Μόλις ανοίξετε το φύλλο, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Ύστερα παίρνετε 150γρ. τυρί και αφού το τρίψετε με τα δάχτυλά σας, το πασπαλίζετε όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου να πάει παντού.
- Κάνετε 3 αεράτα διπλώματα του φύλλου από την κάτω πλευρά και 3 διπλώματα από πάνω. Πιέζετε τις 2 άκρες του φύλλου να κλείσουν μέσα τους το τυρί και το στρίβετε σε σαλίγκαρο χωρίς να το πιέζετε.
- Ρίχνετε 2 δάχτυλα λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και το βάζετε στη φωτιά να κάψει πολύ καλά. Παίρνετε τότε την τυρόπιτα που φτιάξατε και με προσοχή τη ρίχνετε μέσα στο τηγάνι. Κουνάτε το τηγάνι κάθε τόσο να περάσει το λάδι κι από πάνω, αλλά προσοχή μην μας ανοίξει.
- Όταν πάρει χρώμα τη κάτω πλευρά της τυρόπιτας την πιάνετε με δυο πιρούνια από την κεντρική τρύπα και τη γυρίζετε να τηγανιστεί και να ροδοκοκκινίσει και από την άλλη πλευρά.
- Τη βγάζετε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίζει από το περιττό λάδι και μετά τη μεταφέρετε σε πιατέλα. Σερβίρετε αμέσως!