Η Χρυσούλα Παπαλέξη είναι η ιδιοκτήτρια του Ξενοδοχείου Γανυμήδης στο Γαλαξείδι που φημίζεται για τα λουκούλλεια πρωινά του. Αυτή είναι η πορτοκαλόπιτά της, μια κλασσική πεντανόστιμη, από αυτές με τα σπασμένα φύλλα.
Ο Γανυμήδης είναι ένα καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα με μια ολάνθιστη εσωτερική αυλή που έχει μετατραπεί και λειτουργεί σαν ξενοδοχείο από το 1966. Βρίσκεται σε μια ήσυχη γειτονιά, 5 μόλις λεπτά από το γραφικό λιμανάκι του Γαλαξειδίου και είναι ταυτισμένο με το πλούσιο πρωινό του. Αυτό που γεμίζει τον μπουφέ με σπιτικές εποχικές μαρμελάδες, νόστιμες πίτες με ανοιγμένο στο χέρι φύλλο, κέικ, κουλουράκια και τηγανόψωμα.
Ο Κώστας και η Χρυσούλα Παπαλέξη είναι ιδιοκτήτες του από το 2003 όταν το αγόρασαν από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, τον Βruno Perrocco που το έκανε διάσημο για τα πρωινά του. Η Χρυσούλα πήρε σκυτάλη και συνταγές από τον Μπρούνο προσθέτοντας τη δική της πινελιά με ντόπιες μυρωδιές και γεύσεις. Αν βρεθείτε στο Γανυμήδη θα έχετε την ευκαιρία όχι μόνο να δοκιμάσετε το πρωινό της αφού τα περισσότερα είναι από τα χέρια τα δικά της και της μητέρας της αλλά και να σας περιποιηθεί η ίδια.
Υλικά για ένα μικρό ταψί:
- ½ κιλό φύλλο κρούστας
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
- 1 ποτήρι σπορέλαιο (αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο)
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 3 καψουλάκια βανιλίνη
- 4 αβγά
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- μερικά ψιλοκομμένα φρουί γλασέ για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό από πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2-3 γαρίφαλα
Εκτέλεση
- Απλώνετε τα φύλλα στον πάγκο να ξεραθούν από την προηγούμενη. Αν δεν έχετε το χρόνο, τα παίρνετε ένα ένα με τα δυο σας χέρια, τα τσαλακώνετε και τα αραδιάζετε σε ένα ταψί. Τα ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία να ξεραθούν και αφήνετε να κρυώσουν.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση το μίγμα. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και ρυθμίζετε τη θερμοκρασία το φούρνου σας στους 180οC στον αέρα.
- Σε μια λεκάνη χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη, προσθέτετε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το ξύσμα του πορτοκαλιού και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν. Παίρνετε τα ξεραμένα φύλλα, τα σπάζετε με τα χέρια σας και τα ρίχνετε στη λεκάνη με το μίγμα που φτιάξατε. Ανακατεύετε καλά.
- Βουτυρώνετε το ταψί σας και αδειάζετε μέσα το τελικό μείγμα. Ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, τη χαράζετε και τη σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το σταδιακά λίγο λίγο. Όταν το απορροφήσει όλο και κρυώσει εντελώς, μόνο τότε κόβετε την πίτα και σερβίρετε. Αν θέλετε, διακοσμείτε τα κομμάτια με ψιλοκομμένα φρουί γλασέ.