Στο Γαλαξείδι φτιάχνουν ένα παράξενο γλυκό με βάση το ρύζι που το λένε ραβανί ρυζιού. Καμία σχέση με το γνωστό μας ραβανί. Τη συνταγή μου έδωσε η κυρία Ρούλα Καλλία που φέτος κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Μαγειρικής της 5ης Ρουμελιώτικης Κουζίνας με μια επίσης γαλαξειδιώτικη συνταγή της, τα κελέμια. Πρόκειται για κρεμμύδια γεμισμένα με κιμά και ρύζι, που μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με σάλτσα αβγολέμονο. Η Ρουμελιώτικη Κουζίνα πραγματοποιείται στο Γαλαξείδι τα τελευταία 5 χρόνια με στόχο να αναδείξει τη γαστρονομική παράδοση του τόπου και να συγκεντρώσει τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, όπως αυτές έχουν διασωθεί από γενιά σε γενιά.
Υλικά για ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί ραβανί
- 1 κιλό ρύζι καρολίνα
- 1300γρ. ζάχαρη
- 200γρ. ελαιόλαδο
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- ξύσμα ενός λεμονιού
- Μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα
- Μερικά γαρίφαλα
- Άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Μετράτε το ρύζι με ένα ποτήρι και το ρίχνετε σε λεκανίτσα.
- Υπολογίζετε τη διπλάσια ποσότητα σε νερό (2 ποτήρια νερό για κάθε ποτήρι ρύζι) και το ρίχνετε σε ευρύχωρη κατσαρόλα. Τη βάζετε στη φωτιά να ζεσταθεί το νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη και όλο σχεδόν το λάδι. Ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και μέχρι να πάρει βράση το νερό ξεπλένετε καλά το ρύζι να αποβάλει όσο περισσότερο άμυλο γίνεται, μέχρι να βγαίνει το νερό διαυγές.
- Όταν πάρει βράση το νερό στην κατσαρόλα προσθέτετε λίγο λίγο το ρύζι και ξεκινάτε να ανακατεύετε συχνά με ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά να μην πιάσει το ρύζι όσο ανακατεύετε με την κουτάλα. Όταν αρχίσει να ξεκολλάει το γλυκό από την κατσαρόλα και του κάνετε από πάνω αυλακιές με την κουτάλα που μένουν χωρίς να υποχωρούν, είναι έτοιμο.
- Προθερμαίνετε στους 200οC στις αντιστάσεις και βάζετε τη σχάρα στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου. Λαδώνετε καλά ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και στρώνετε μέσα το ρύζι. Το πατάτε από πάνω να ισιώσει και λαδώνετε καλά και την επιφάνειά του.
- Με τη βελόνα του πλεξίματος του χαράζετε στο κέντρο ένα σταυρό και μετά χαράζετε το γλυκό σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Διακοσμείτε με αμύγδαλα και γαρίφαλα (εναλλάξ τα αμύγδαλα και τα γαρίφαλα στην κάθε σειρά), μπήγοντάς τα στο κέντρο κάθε ρόμβου.
- Ψήνετε το γλυκό για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. Στο τελευταίο 20λεπτο ρυθμίζετε το φούρνο να ψήνει μόνο στην κάτω αντίσταση. Πρέπει να ροδοκοκκινίσει καλά το ραβανί για να καραμελώσει και να κάνει ωραία κρούστα.
- Ξεφουρνίζετε το γλυκό και αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε κομμάτια εκεί που χαράξετε. Σερβίρετε τα κομμάτια σε πιάτα πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη και κανέλα.