Ένα ανάλαφρο ελάχιστα γλυκό επιδόρπιο γιαουρτιού που σερβίρεται σε ποτήρι, πάνω σε μια βάση από μπισκότο και καρύδι.
Υλικά για 5 ποτηράκια
Για τη σάλτσα καραμέλας
- 100γρ. ζάχαρη
- 200γρ. κρέμα γάλακτος ARLA
- 25γρ. βούτυρο LURPAK
Για τη βάση
- 100γρ. μπισκότα digestive
- 25γρ. καρύδια
- 40γρ. βούτυρο LURPAK λιωμένο
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
Για τη μους γιαουρτιού
- 300γρ. γιαούρτι
- 200γρ. κρέμα γάλακτος ARLA
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 βανιλίνη
Για τη διακόσμηση
- 3 μπισκότα digestive κομμένα στη μέση
- Λίγη καραμέλα
- Λίγα καρύδια
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε από την προηγούμενη μέρα τη σάλτσα καραμέλας: Ζεσταίνετε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι.
- Βάζετε τη ζάχαρη σε τηγάνι με βαρύ πάτο και τη λιώνετε σε μέτρια φωτιά να γίνει ξανθή καραμέλα. Εκτός φωτιάς προσθέτετε την καυτή κρέμα κι ανακατεύετε καλά.
- Ξαναβάζετε το σκεύος στη φωτιά και βράζετε ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα τεφλόν ή ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά ακόμη. Τέλος ενσωματώνετε το βούτυρο και μεταφέρετε τη σάλτσα σε μπολ. Αφήνετε να κρυώσει και την βάζετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
- Σπάζετε στον πολυκόφτη τα μπισκότα και τα καρύδια, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και την κανέλα και χτυπάτε λίγο ακόμη να γίνει μίγμα σαν βρεγμένη άμμος. Μοιράζετε το μίγμα στα 5 ποτηράκια.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ να γίνει σαντιγί και σταματάτε το μίξερ. Ανακατεύετε μέσα με σπάτουλα το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανιλίνη να γίνει ομοιογενές αφράτο μίγμα.
- Προσθέτετε 150γρ. από την καραμέλα που έχετε φτιάξει και ανακατεύετε ελαφρά με τη σπάτουλα. Μεταφέρετε τη μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και μοιράζετε το μίγμα στα ποτηράκια ισόποσα.
- Διακοσμείτε τις μους από πάνω με λίγη επιπλέον καραμέλα, μισό μπισκότο και μισό καρύδι και σερβίρετε ή τις αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστείτε.
To καλό γλυκό αξίζει Lurpak