Αυτές τις φακές θα τις φάτε χλιαρές και με το πιρούνι, όχι με κουτάλι. Θα τις συνοδεύσετε με πράσινη σαλάτα ή μια ωραία ντοματοσαλάτα, με ελιές και δροσερό ντιπ γιαουρτιού και θα ανακαλύψετε την καλοκαιρινή πλευρά τους.
Υλικά για 4 άτομα
- 250γρ. φακές ψιλές ή χοντρές (ό,τι σας αρέσει)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κολοκυθάκια σε καρεδάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμός
- βαλσαμικό ξύδι
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό αλλάζοντας 3 φορές ενδιάμεσα το νερό. Στο τελευταίο νερό βάζετε κι αλάτι. Όταν μαγειρευτούν οι φακές χωρίς να λιώσουν, τις στραγγίζετε και τις αφήνετε στην άκρη.
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα κολοκυθάκια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
- Προς το τέλος προσθέτετε στο τηγάνι την πάπρικα, τον κουρκουμά και το κύμινο και τα γυρίζετε λίγο στο τηγάνι να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Ρίχνετε τις φακές, ανακατεύετε, προσθέτετε μετά από λίγο το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το βαλσαμικό ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Φέρνετε δυο-τρεις βόλτες μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να στεγνώσουν τα υγρά του φαγητού, πασπαλίζετε με μαϊντανό και δυόσμο.
- Αφήνετε το φαγητό να γίνει χλιαρό, μοιράζετε σε πιάτα και σερβίρετε.