Δεν ξέρω για σας, στο δικό μου σπίτι πάντως δεν υπάρχει γιορτινό τραπέζι που να μην περιλαμβάνει κάποια πίτα ή πιτάκι ατομικό σε μέγεθος μπουκιάς ή μεγαλύτερο. Βέβαια, πίτες και πιτάκια παίζουν γενικώς κι εκτός εορταστικών μενού, αφού είναι το νούμερο ένα κολατσιό που ταξιδεύει εύκολα μέσα σε ταπεράκια κι αλουμινόχαρτα προς πάσα κατεύθυνση. Τα συγκεκριμένα κοτοπιτάκια είναι έξω από τα συνηθισμένα και από τα αγαπημένα μου τον τελευταίο καιρό. Τραγανά και ροδοκόκκινα, κρύβουν μέσα τους μια πλούσια γέμιση από κιμά κοτόπουλου μαγειρεμένο με φρέσκα και λεμονάτα αρώματα που αφρατεύει με μπεσαμέλ και τυρί. Δοκιμάστε τα, θα κάνουν θραύση στους μπουφέδες σας, στα πικ νικ και όχι μόνο!
Υλικά για 30-35 κομμάτια περίπου
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 2 λεμόνια (1 μικρό κι ένα μεγαλύτερο)
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας γεμάτη αλεύρι
- 1 αβγό
- 200γρ. mozzarella Arla
- 500γρ. κιμά κοτόπουλο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι βασιλικό
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος του
- 1 κουτ. γλυκού ξυσμένο τζίντζερ
- 1 κουτ. γλυκού μαρμελάδα λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
- 100γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
- Παίρνετε το μικρό λεμόνι και αφού το τρυπήσετε με οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία το βράζετε σε κατσαρολάκι με νερό για 30 λεπτά περίπου. Ενδιάμεσα θα χρειαστεί να του αλλάξετε μια φορά ακόμη το νερό για να ξεπικρίσει. Το στραγγίζετε κι αφήνετε να κρυώσει.
- Παράλληλα ετοιμάζετε μια μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε να γίνει σαν κρέμα και να ψηθεί ελαφρά και μετά προσθέτετε το γάλα. Ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα να πήξει η κρέμα και την τραβάτε από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέσα το αβγό και αλατοπιπερώνετε.
- Όταν κρυώσει το λεμόνι, το ανοίγετε στη μέση και αφού αφαιρέσετε τα κουκούτσια το κόβετε ολόκληρο σε κυβάκια.
- Ζεσταίνετε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά και ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε ελαφρά να γυαλίσουν και ρίχνετε τον κιμά. Ξεκινάτε να ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα ή με σύρμα ζαχαροπλαστικής για να μην σβολιάσει ο κιμάς. Όταν αλλάξει χρώμα ο κιμάς, προσθέτετε τη σόγια, τα κυβάκια του λεμονιού, το χυμό και το ξύσμα από το δεύτερο λεμόνι, τη μαρμελάδα και λίγο νερό. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσει ο κιμάς για 15 λεπτά να πιει τα υγρά του.
- Τραβάτε το τηγάνι με τον κιμά από τη φωτιά κι ανακατεύετε μέσα την μπεσαμέλ, το τριμμένο τυρί, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, το ξυσμένο τζίντζερ και το βασιλικό.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και λιώνετε το βούτυρο. Ανοίγετε το φύλλο κρούστας με την μεγάλη πλευρά κάθετα μπροστά σας. Το χωρίζετε στη μέση με μια χαρακιά και μετά χωρίζετε το δυο μισά πάλι στη μέση, σχηματίζοντας 4 σειρές από λωρίδες. Τις τοποθετείτε τη μια πάνω στην άλλη.
- Παίρνετε μια μία ή δύο δύο τις λωρίδες του φύλλου (το ιδανικό για μένα είναι μιάμιση λωρίδα για το κάθε πιτάκι) και με ένα πινέλο το αλείφετε με λιωμένο βούτυρο. Τοποθετείτε από μια κουταλιά γέμιση κιμά στο κάτω μέρος της και το διπλώνετε σε τρίγωνα πιτάκια.
- Aραδιάζετε τα κοτοπιτάκια σε ταψιά και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Τα σερβίρετε ζεστά, χλιαρά ή κρύα.