Αντί να φτιάξετε τη γαλατόπιτα σε ταψί, μπορείτε να τη φτιάξετε και σε ατομικές μερίδες. Θα τις ετοιμάσετε και θα τις ψήσετε μέσα σε ραμεκέν και ίσως να σας αρέσουν περισσότερο και να φτιάχνετε την γαλατόπιτά σας έτσι από δω κι εμπρός. Είναι τέλειες και για πρωινό και για κολατσιό και τις αγαπάνε πολύ μικροί και μεγάλοι.
Υλικά για 8 άτομα
- 4 φύλλα κρούστας
- 500ml γάλα κατσικίσιο ή αγελαδινό
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 60γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 60γρ. ζάχαρη
- 1 αβγό
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- βανίλια
Για πασπάλισμα
- Λίγη ζάχαρη
- Λίγη κανέλα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε την κρέμα: Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα με λίγη από τη ζάχαρη. Τη βάζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα, ρίχνετε από πάνω το σιμιγδάλι σαν βροχή ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίσει να πήζει η κρέμα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Χτυπάτε το αβγό με την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια. Τα ρίχνετε στην κρέμα. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύετε και αφού πάρει βράση η κρέμα τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο κι αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε τα φύλλα της κρούστας κατά μήκος στη μέση κι έπειτα την κάθε λωρίδα στα 3, έτσι ώστε από κάθε φύλλο να πάρετε 6 τετράγωνα κομμάτια, άρα 24 στο σύνολο.
- Λιώνετε το βούτυρο. Βουτυρώνετε 8 ραμεκέν και τοποθετείτε μέσα από 3 τετράγωνα κομμάτια φύλλου, βουτυρώνοντάς τα ελαφρά επίσης με ένα πινέλο. Μοιράζετε την κρέμα μέσα στα φύλλα, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και κανέλα και ψήνετε τις γαλατόπιτες, στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.