Ένα γλυκό ψωμί με τσουρεκένια υφή, αλλά 100% νηστίσιμο αφού δεν περιέχει ούτε αβγά, ούτε βούτυρο και είναι γεμισμένο με ταχίνι, σταφίδα και καστανή ζάχαρη. Αποτελείται από πολλά τσουπωτά, τσουρεκένια ρολάκια ενωμένα το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε ένα ταψί τα οποία μετά το ψήσιμο χωρίζονται με ευκολία. Και γίνονται το ιδανικό κολατσιό των παιδιών για το σχολείο, παρέα του καφέ κι η διέξοδος σε όλες τις μικρές λιγούρες της ημέρας.
Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 24εκ.
Για τη ζύμη
- 600γρ. αλεύρι δυνατό
- 1 ½ φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 100γρ. σησαμέλαιο
- 300ml γάλα καρύδας
- 80γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- σουσάμι για το τελείωμα
Για τη γέμιση
- 150γρ. ταχίνι απλό ή με κακάο ή με πορτοκάλι, αν προτιμάτε-5 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 4-6 κουτ. σούπας σταφίδα κορινθιακή (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ευρύχωρη λεκάνη και ανακατεύετε μέσα τη μαγιά, την κανέλα και το αλάτι.
- Ρίχνετε το γάλα καρύδας σε μια κανάτα γυάλινη και το ζεσταίνετε για 50΄΄στα μικροκύματα. Προσθέτετε μέσα το σησαμέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού κι ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά με κουτάλα ξύλινη.
- Ρίχνετε το χλιαρό, υγρό μείγμα της κανάτας στη λεκανίτσα με το αλεύρι και ζυμώνετε για 5 λεπτά με το χέρι μέχρι να πάρετε μια σχετικά σφιχτή και απαλή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με καπάκι ή μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μιάμιση ώρα περίπου.
- Βγάζετε τη ζύμη στον πάγκο σας που έχετε προηγουμένως αλευρώσει ελαφρά και με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε σε φύλλο διαστάσεων 25Χ70εκ. περίπου
- Περιχύνετε τη ζύμη με ταχίνι και πασπαλίζετε από πάνω με τη σταφίδα και την καστανή ζάχαρη. Πιάνετε την κάτω πλευρά της ζύμης και ξεκινάτε να την τυλίγετε προς τα πάνω σε ρολό. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε φέτες πάχους όσο τρία δάχτυλα περίπου (θα κόψετε 12-13 κομμάτια περίπου) και τις τοποθετείτε όρθιες, τη μια δίπλα στην άλλη σε στρογγυλό ταψάκι. Θα αφήσετε περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα ενωθούν στο ψήσιμο. Αλείφετε με νερό και πασπαλίζετε με σουσάμι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40ο C και αφήνετε μέσα το τσουρέκι για 20 λεπτά περίπου να φουσκώσει. Ύστερα ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 210οC στον αέρα και ψήνετε για 30 λεπτά (από τη στιγμή που θα πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος) περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο ξεφορμάρετε το τσουρέκι σε σύρμα και περιμένετε να κρυώσει.
Παραλλαγή:
Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο τσουρέκι ταχίνι με πορτοκάλι ή με κακάο αντί για το απλό. Σε αυτή την περίπτωση θα παραλείψετε τη ζάχαρη ή και τη σταφίδα.