Νηστεία δεν σημαίνει αποχή από τη νοστιμιά αλλά από τα ζωικής προέλευσης προϊόντα. Αυτή την περίοδο η χρήση του ταχινιού είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, αφού μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό μας με πλήθος πολύτιμων συστατικών δηλαδή με ασβέστιο, σίδηρο, φωσφόρο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο ενώ είναι πλούσιο σε αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, υδατάνθρακες, σελήνιο και στερόλες. Αυτό σκεφτόμουν καθώς έφτιαχνα τη ζύμη για τα νηστίσιμα σκαλτσούνια μου με ταχίνι. Αφού τα γέμισα και τα έψησα, τα τύλιξα σε ζάχαρη άχνη και τα στόλισα στην πιατέλα. Δοκιμάζοντας το πρώτο βεβαιώθηκα: «Η νηστεία θέλει ταχίνι και καλοπέραση!»
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Υλικά για 55 τεμ.
Για τη ζύμη:
- 450 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκιbakingpowder
- 200γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
- 50γρ. Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμός
- λίγο ανθόνερο
- ζάχαρη άχνη
- λίγη κανέλα
- λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
- 200γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα
- 50γρ. παξιμάδι τριμμένο
- 100γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
- 50γρ. Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι
- 1-2 κουτ. σούπας ανθόνερο
Εκτέλεση
- Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα μαζί με το αλάτι, και το baking powder ανακατεύετε μέσα τη ζάχαρη και ρίχνετε τα δυο ταχίνια.
- Ανακατεύετε με κουτάλι στην αρχή και τρίβετε με το χέρι στη συνέχεια. Προσθέτετε σταδιακά πρώτα τον πορτοκαλοχυμό και στη συνέχεια όσο νερό χρειαστεί μέχρι να φτιάξετε μια εύπλαστη ομοιογενή ζύμη.
- Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και μετά τη χωρίζετε σε κομμάτια των 25-27γρ. που πλάθετε σε μπαλάκια.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα.
- Με τη βοήθεια πλάστη, ανοίγετε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης σε δίσκους πάχους 3χιλ. και κόβετε σε σχήμα δίσκων, με κουπ πατ διαμ. 7εκ. ή με ένα ποτήρι με φαρδύ στόμιο (εγώ χρησιμοποίησα ένα ποτήρι του ουίσκι). Τοποθετείτε από μισό κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο τους και κλείνετε τους δίσκους σε πιτάκια, ενσωματώνοντας τη γέμιση και πιέζοντάς τους τριγύρω με τα δάχτυλα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και αραδιάζετε τα σκαλτσουνάκια σε λαμαρίνα. Τα ψεκάζετε με λίγο ανθόνερο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
- Τα ξεφουρνίζετε κι αφού κρυώσουν, τα ραντίζετε με ανθόνερο και τα τυλίγετε σε ζάχαρη άχνη που έχετε προηγουμένως κοσκινίσει μέσα σε μπολ.
- Φυλάτε τα σκαλτσούνια σε μεταλλικό ή πλαστικό μπολ με καπάκι και τα σερβίρετε λίγα λίγα πασπαλίζοντας με επιπλέον ζάχαρη άχνη.