Έχουν για βάση τους νιφάδες βρώμης και είναι ζυμωμένες με ταχίνι, ξερά σύκα, αμύγδαλα, κανέλα, σιρόπι σφένδαμου και σουσάμι. Με τα ίδια υλικά θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και μπάρες ενέργειας. Όμως εδώ έχουμε στρογγυλές, ζουμερές, αρωματικές, μα συγκρατημένα γλυκές μπουκίτσες που στην καρδιά τους κρύβουν μια έκπληξη: Κυβάκια από γραβιέρα Κρήτης! Ναι, καλά ακούσατε, τους ταιριάζει γάντι! Και το καλύτερο; Αυτές οι μπουκίτσες κάνουν την καλύτερη παρέα στον καφέ. Το ιδανικό ζευγάρι τους βρίσκεται σε μια κούπα Sumatra από τα Starbucks, ένα καφέ ιδιαίτερο και πλούσιο από κάθε άποψη. Καλά καταλάβατε λοιπόν, εδώ μιλάμε για το συνδυασμό που σου φτιάχνει τη μέρα, στην κυριολεξία. Γιατί πώς αλλιώς να ξεκινήσει μια μέρα με τόσες απαιτήσεις; Νόστιμα και δυνατά!
Υλικά για 20 μπουκίτσες περίπου
- 150γρ. νιφάδες βρώμης
- 115γρ. maple syrup (σιρόπι σφένδαμου)
- 95γρ. ταχίνι
- 150γρ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
- 125γρ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 80γρ. γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου σε κυβάκια
- 100γρ. σουσάμι
Εκτέλεση
- Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα τηγανάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και τα καβουρντίζετε. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Μετά από λίγο χοντροκόβετε τα αμύγδαλα στο multi.
- Ρίχνετε μέσα σε ένα μπολ τη βρώμη, τα αμύγδαλα, τα σύκα, την κανέλα, το σιρόπι του σφένδαμου, το ταχίνι κι ανακατεύετε αρχικά με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια βρέχετε τα χέρια σας (ίσως περισσότερο από μια φορά) και ζυμώνετε να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
- Παίρνετε μικρές ποσότητες από το μείγμα που φτιάξατε και πλάθετε 18-20 μπαλίτσες σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού μέχρι να τελειώσει το υλικό σας. Μετά κάνετε στην καθεμιά από μια τρύπα με το δάχτυλο, ενθέτετε από ένα κυβάκι γραβιέρας και ξαναπλάθετε τη ζύμη σε μπαλίτσα. Κατά διαστήματα βρέχετε τα χέρια σας για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία.
- Βάζετε το σουσάμι σε ένα μπολ. Βουτάτε μία μία τις μπαλίτσες στο σουσάμι και τις γυρίζετε να κολλήσει παντού. Διατηρείτε τις μπουκίτσες σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Καφές Sumatra στην κούπα μας…
Ο Sumatra είναι καφές μοναδικής προέλευσης. Έχει μια γήινη και απρόβλεπτη γεύση, με ασυνήθιστα πυκνό άρωμα, και είναι η αγαπημένη ποικιλία καφέ των Starbucks partners (εργαζομένων). Πατρίδα του είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ινδονησίας, μιας χώρας που αποτελείται από χιλιάδες νησιά που εκτείνονται κατά μήκος του ισημερινού, από την Μαλαισία ως την Παπούα Νέα Γουινέα. Χαρακτηρίζεται για το γήινο άρωμα και τις πικάντικες νότες από βότανα, στοιχεία για τα οποία διακρίνονται όλοι οι καφέδες της Ινδονησίας. Διαθέτει ελάχιστη οξύτητα και γεμάτο σώμα. Συνδυάζεται τέλεια με κανέλα, βρώμη, σφένδαμο, βούτυρο, καραμέλα toffee.