Από παιδί τρελαίνομαι για σοκολάτα. Και με όλα εκείνα τα σοκολατένια γλυκάκια που μας κερνούσαν στις γιορτές τυλιγμένα μέσα σε χρωματιστά ασημόχαρτα. Τα παστάκια δεν μου άρεσαν και τόσο. Ο καημός μου ήταν πάντα οι καριόκες.
Αυτές ονειρευόμουν κάθε φορά που πηγαίναμε οικογενειακώς σε κάποια γιορτή ή μια επίσκεψη. Λες να μας κεράσουν καριόκες, αναρωτιόμουν πάντα. Μεγαλώνοντας έμαθα πως οι πιο φημισμένες είναι της Ξάνθης. Οι καριόκες δεν είναι άλλο από ένα ζουμερό μείγμα από παντεσπάνι, σοκολάτα και καρύδια κλεισμένο μέσα σε σοκολάτα και τυλιγμένο σε ένα κομμάτι ασημόχαρτο. Οι συνταγές που υπάρχουν είναι αρκετά πολύπλοκες και χρειάζονται αρκετό χρόνο. Εγώ τις έφτιαξα εύκολα και γρήγορα, αξιοποιώντας ένα σοκολατένιο κέικ που ξέμεινε και ξεράθηκε, λίγα κράνμπερις έτσι γιατί τα είχα και αμύγδαλα αντί καρυδιών που δεν είχα. Το αποτέλεσμα δεν απέχει πολύ από τις καριόκες των παιδικών μου χρόνων και μοιράζομαι τη συνταγή για να τη δοκιμάσετε κι εσείς. Πανεύκολες!
Υλικά για 25 κομμάτια περίπου
Για τη γέμιση
- 400γρ. κέικ σοκολάτας σπιτικό ή του εμπορίου
- 100γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 200γρ. ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι νερό
- ½ ξυλάκι κανέλας
- 1 σφηνάκι μπράντι
- 150γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα ή καρύδια
- 50γρ. κράνμπερις ή κόντιτα
Για την επικάλυψη
- 500γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα σε κατσαρολάκι να βράσουν για 5λεπτά.
- Στο μεταξύ τρίβετε το κέικ στο μπλέντερ και το ρίχνετε σε μπολ. Χοντροτρίβετε και τα αμύγδαλα και τα ανακατεύετε στο τριμμένο κέικ μαζί με τα κράνμπερις.
- Αφαιρείτε το ξυλάκι της κανέλας από το σιρόπι που φτιάξατε, ρίχνετε το μπράντι και την ψιλοκομμμένη σοκολάτα και ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα.
- Ρίχνετε τμηματικά το μίγμα στο μπολ με το μίγμα του κέικ και ανακατεύετε στην αρχή με κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνετε με το χέρι να γίνει ομοιογενές μίγμα που θα πλάθεται. Ίσως δεν χρειαστεί όλο. Θα εξαρτηθεί από την υγρασία του κέικ. Εσείς θα το κρίνετε.
- Απλώνετε στην πάγκο σας μια λαδόκολλά και με τη βοήθειά της πλάθετε το μίγμα σε μπαστούνι. Το τυλίγετε προσεκτικά και το αφήνετε στην κατάψυξη.
- Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Βγάζετε το μπαστούνι με τη γέμιση από την κατάψυξη και με ένα μαχαίρι κόβετε προσεκτικά σε φέτες με πάχος μικρότερο από ένα δάχτυλο.
- Με τη βοήθεια 2 πιρουνιών βουτάτε τα κομμάτια στη λιωμένη σοκολάτα και τα βγάζετε πάνω σε καθαρή λαδόκολλα.
- Αφού στεγνώσει η σοκολάτα και σταθεροποιηθεί, τυλίγετε τις καριόκες σε κομμάτια αλουμινόχαρτου. Είναι έτοιμες για σερβίρισμα.